Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Nordmenns forbruksgjeld økte med 1,8 milliarder kroner i september. Totalsummen er nå 157,7 milliarder kroner, opp 7,4 milliarder fra september i fjor.

Økende forbruksgjeld er gjerne et signal om problemer i befolkningens hverdagsøkonomi. Forbrukslån er typisk «lett tilgjengelige penger» man tyr til i et knipetak, og kontoen er tom.

Baksiden av medaljen er at disse pengene skal tilbakebetales, og at høye (ofte skyhøye) renter gjør at gjelden øker raskt. Mye gjeld vokser til enda mer gjeld, og plutselig er man uten av stand til å betale.

Høye strømregninger, kostbart drivstoff og merkbart økte priser på dagligvarer legger sten til byrden for folk rundt om i landet.

NTB melder om saken.

Daglig leder Svein Ove Karstensen i Norsk Gjeldsinformasjon tror også at gjelden stiger fordi folk sliter med å betale ulike utgifter.

– Økningen i rentebærende kredittkortgjeld kan skyldes at en del velger å nedbetale over tid, slik at de også kan betale andre regninger. Dette sammen med den markante økningen i forbrukslån tyder på at en del ikke lenger har noe sparepenger å trekke på og dermed må ta opp lån for å dekke ulike utgifter, sier Karstensen.

Totalt har gjelden steget med 7,4 milliarder siden september i fjor. Det er en økning på hele 4,9 prosent.

Det registreres at gjelden har økt med så mye som 1,8 milliarder bare i september, slik at pilene helt klart peker i retning av en betydelig økning også fremover.

Karstensen ber folk være føre var, og advarer mot tøylesløs bruk av denne typen finansiering.

– Det er viktig at folk har god kontroll over egen økonomi slik at en ikke får betalingsproblemer senere, sier han.

Forbruksgjeld ute av kontroll er ofte en sentral faktor for personer som går personlig konkurs osv.

Slik gjeld er også en gjenganger i programmer som «Luksusfellen», der det handler om mennesker i økonomisk krise som trenger akutt hjelp i form av rådgivning, nedsalg av eiendeler, kreditorforhandlinger, refinansiering osv.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.