Foto: Terje Bendiksby / NTB

Nordmenns forbruksgjeld har økt med 300 millioner kroner siden forrige måned. På samme tid har den rentebærende kredittkortgjelden økt med 700 millioner kroner.

Tall fra Norsk Gjeldsinformasjon viser at den totale forbruksgjelden i Norge 1. mars var på 161,2 milliarder kroner. Det er en økning på 300 millioner kroner i løpet av siste måned.

NTB melder om saken.

Ifølge daglig leder Svein Ove Karstensen i Norsk Gjeldsinformasjon skyldes økningen at mange ikke betaler alt de har utestående på kredittkortene sine.

Den rentebærende kredittkortgjelden har økt med 0,9 prosent (400 millioner) siden forrige måned og utgjør nå 42,9 milliarder kroner.

– Veksten i forbrukslån har dempet seg, men de siste måneders økning i rentebærende kredittkortgjeld gir grunn til bekymring. Denne typen kreditt har en høy rente, og det er viktig at folk nedbetaler denne type gjeld raskt, sier Karstensen.

Omfattende bruk av kredittkort, SMS-lån og annen forbruksgjeld er gjerne et symptom på at mange sliter med hverdagsøkonomien. Man tyr til raske og lettvinte, men som regel svært dyre, løsninger i form av denne typen finansiering.

Det kan være snakk om skyhøy rente på slike lån, sammenlignet med vanlige lån til bolig, bil osv.

I neste omgang fører slik gjeld ofte til at man bare kommer enda lenger ned i en spiral av gjeld man ikke klarer å betjene, og veien til utpantning, personlig konkurs osv. kan være kort.

I tv-programmet Luksusfellen på TV3 er målet å hjelpe økonomisk sett havarerte personer med å komme på fote igjen, og svært ofte er utstrakt bruk av forbruksgjeld/kredittkort osv. en viktig del av forklaringen på at man har havnet i uføret. Veien ut kan være lang og tung.

Les også: 

Kredittkortene går varme: Kraftig økning i nordmenns forbruksgjeld

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.