Anstrengt hverdagsøkonomi for folk flest gir økt bruk av forbrukslån for å få endene til å møtes. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bare i juli økte nordmenns forbruksgjeld med nesten to milliarder kroner. Allerede kort tid etter fellesferien ses det tegn på at mange har problemer med å betale tilbake.

Økende forbruksgjeld er gjerne et signal om at mange sliter med hverdagsøkonomien. Man har brukt opp både sparepenger og andre lånemuligheter, og tyr til rådyre forbrukslån for å betale alt fra feriereiser til regninger, mat og klær.

Forbruksgjelden er ifølge NTB i dag på 150,3 milliarder kroner, noe som er en oppgang på 1,9 milliarder siden juni i år. Nær to milliarder i økning på bare en måned, altså.

Dette skriver Norsk Gjeldsinformasjon i en pressemelding.

I juli var det også flere enn før som ikke betalte alt de skyldte ved forfall. Man går i stedet i gang med dyre nedbetalingsordninger over tid, eller man lar beløpet gå til inkasso.

– Etter fellesferien ser vi at flere ikke betaler alt de har utestående av forbruksgjelden sin, sier daglig leder Svein Ove Karstensen i Norsk Gjeldsinformasjon.

Han er bekymret for hva dette kan fortelle om den økono9miske tilstanden i mange norske husholdninger:

– Vi håper at folk klarer å planlegge egen økonomi framover, slik at vi ikke får en markant økning i forbruksgjelden og rentebærende rammekreditt utover høsten, forteller Karstensen.

Denne urovekkende utviklingen i dyr, kortsiktig privatgjeld kommer samtidig med at prisene på strøm og drivstoff har skutt i været, to utgiftsposter som gjerne utgjør en viktig og tyngende del av nordmenns hverdagsøkonomi.

Mange vil bite seg merke i at dette skjer under en regjering der statsministeren gikk til valg på slagordet «Det er vanlige folks tur».

Les også: 

Vedum med sin magiske kalkulator mener vi får bedre råd

 

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.