Kent Ranum (H) blir trolig byrådsleder Trondheim. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

En blågrønn, borgerlig koalisjon overtar makten i Trondheim, etter 20 år med Ap-styre. Den  nye koalisjonen har med seg de tradisjonelt rødgrønne partiene MDG og Sp.

En samling av flere partier er blitt enige om å styre i Trondheim. Kent Ranum (H) blir trolig byrådsleder.

– Vi står her i dag og markerer det som er en historisk dag for byen og for oss. Vi gleder oss utrolig til fortsettelsen, sa Kent Ranum på en pressekonferanse fredag morgen.

Der ble byens nye styre presentert. Høyre, Venstre, MDG, Senterpartiet, Pensjonistpartiet og Kristelig Folkeparti er med på enigheten.

NTB-Fredrik Moen Gabrielsen melder om saken.

20 år med Ap-styre er over 

Arbeiderpartiet har hatt makten i Trondheim i 20 år, men i år var det slutt. Rita Ottervik, som har vært byens ordfører i tilsvarende mange år, må gi fra seg stafettpinnen til den nykomponerte, blågrønne koalisjonen.

Det har vært nærmest politisk kaos i byen siden valgresultatet, og det har vært usikkert hvordan og hvem maktfordelingen vil bestå av. Nå er brikkene endelig falt på plass, ifølge Høyres Kent Ranum:

– Vi har skapt en plattform vi er stolt av og som skal ta byen i en ny og grønnere retning, sa Ranum.

MDG og Sp bytter side

MDG og Senterpartiet har i Trondheim byttet side og blir med på å danne det blågrønne flertallet.

– Dagen er historisk. For første gang inngår MDG et samarbeid til sentrum-høyre i Trondheim. Sammen skal vi utvikle et moderne, grønt og sosiale velferdssamfunn, sier Line Fjørstad, 1.-kandidat for Trondheim MDG.

Ranum hyllet måten de har funnet tverrpolitiske løsninger på.

– Og den måten vi i fellesskap har funnet sammen, lenge før vi gikk i dybden på selve politikken, sa Ranum.

En del borgerlige velgere vil mene at det kan bli en blandet fornøyelse å ha Sp og spesielt MDG med på laget. Det var neppe mange Høyre-velgere som så for seg noe slikt da de puttet sine stemmesedler i urnen.

Spesielt MDG er kjent for å bruke et slikt samarbeid til presse frem til sine nokså ytterliggående krav, knyttet til klima, sykkelveier osv. Det er noe innbyggerne i Oslo har fått erfare, etter åtte år med MDG i en byrådskoalisjon.

Ranum som byrådsleder

Det skjer en viktig politisk endring i styringen av Trondheim, i og med at det innføres parlamentarisme i byen fra høsten 2024, ifølge Kent Ranum.

Det betyr at Trondheim vil bli styrt av et byråd, og at ordførerens rolle blir avgrenset til å være ordstyrer og en representant for kommunen.

– Jeg er sikker på at det å få gjort noe med styringsformen for politisk ledelse vil medføre at vi får gjennomført mer, sa Ranum.

– Vi har ikke diskutert posisjoner så langt, men jeg finner det naturlig, da, uten at det er konkludert, sa Ranum til latterbølger da han fikk spørsmål om han blir byrådsleder.

Erling Moe fra Venstre blir varaordfører, mens Ranum trolig vil sitte som byens ordfører først frem til parlamentarismen innføres om et års tid.

I Oslo har Høyre sagt et klart nei til byrådssamarbeid med MDG, se sak under.

Les også: 

MDG prøver seg, men får en kald skulder fra Høyre i Oslo

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.