Laurence Fox, tidligere skuespiller og leder av Reclaim Party, har blitt suspendert fra GB News etter at han kom med en sexistisk uttalelse på TV.

Fox er kjent som en motstander av woke-ideologien, og har tidligere havnet i konfrontasjoner med LGBTQ-aktivister. Han stilte også til valg for å erstatte Sadiq Khan som ordfører i London, men dette var ikke vellykket.

Mange har hatt stor sans for Fox, som fremsto som en intelligent person. Han spilte rollen som assistenten til Lewis i en populær krimserie, og scenen var ofte Oxford og universitetet.

Men nå har han kanskje gått for langt, i en omtale av journalisten Ava Evans. Jeg siterer uttalelsene han kom med på originalspråket, men skal oversette og gjøre det forståelig for de av leserne som ikke behersker engelsk så godt.

– Show me a single self-respecting man that would like to climb into bed with that woman ever, ever, who wasn’t an incel. That little woman has been spoon-fed oppression day after day after day, starting with the lie of the gender wage gap.

– We need powerful, strong, amazing women who make great points for themselves. We don’t need this sort of feminist 4.0. They’re pathetic and embarrassing. Who’d want to shag that?

Han sier altså først at kun incels ville vurdert å gå til sengs med Evans.

Så sier han noe som er helt greit, at vi trenger mektige og sterke kvinner. Han mener at feminister i fjerde generasjon ikke bidrar. De er patetiske og pinlige. Så langt, alt vel.

Men så avslutter han med følgende: Who’d want to shag that?

For å unngå å bruke stygge ord, kan jeg si at «shag» betyr på en litt grov måte å ha sex med noen.

Evans påstår at hun ble «fysisk syk» av å se sendingen. Fox virker ikke å ta det hele så tungt.

Fox dummet seg åpenbart ut, man kan ikke bruke et slikt språk på TV. De fleste vil nok anse slike uttalelser som usmakelige. Derfor er det ikke cancel culture når GB News gir Fox sparken, de hadde rett og slett ikke noe valg. Men de kunne jo valgt en annen løsning, se nedenfor.

Hyperfeminister som Ava Evans er så lett å kritisere på en saklig måte, men Fox valgte usmakelig sjikane. Man blir litt skuffet.

Utsagnet kom under Dan Wootton Tonight, og siden Wootton lo av uttalelsene til Fox er GB News også under press for å sparke ham. Men Wootton forsøkte å balansere uttalelsene til Fox, og sa at hun var «en veldig vakker kvinne».

Fox sier at han står for hvert ord av sin tirade, og nekter å be om unnskyldning.

– If you are expecting a grovelling apology, I suggest you don’t hold your breath. I won’t ever apologise to the mob.

Han påpeker også at intervjuet var innspilt på forhånd, slik at GB News visste akkurat hva han kom til å si. Så hvorfor gjorde ikke GB News noen tiltak før dette ble sendt? Det fremstår spekulativt.

Oppdatering: Sky News melder nå at også Wootton er suspendert.

[We have] suspended Dan Wootton following comments made on his programme by Laurence Fox last night.

Laurence Fox suspended by GB News for comments about Ava Evans

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.