Angrep fra LGBTQ-mobben klarte ikke å hindre at J.K. Rowling åpningslinje av den første Harry Potter-boka havnet på topplisten over tidenes beste åpninger av britiske bøker. Hun er i godt selskap, med legender som Orwell, Dickens og Tolkien.

Det er åpningen av hennes første bok i Potter-serien, Harry Potter og de vises stein, som har blitt kåret til en av de fem beste når det gjelder den beste åpningslinjen av en roman. Jeg kan ikke oversette dette i frykt for å maltraktere elegansen i språket.

Første setning hun skrev var følgende:

Mr and Mrs Dursley of number four, Privet Drive, were proud to say that they were perfectly normal, thank you very much.

Dette var hvor Harry Potter vokste opp før han dro til Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry.

Resten av listen er preget av fantastiske britiske forfattere, som de fleste har hørt om, og som alle bør lese. Listen toppes av selveste Charles Dickens, fra hans berømte bok A Tale of Two Cities.

It was the best of times, it was the worst of times.

Deretter følger George Orwell med sin åpning av dystopien 1984.

It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen.

På listen finner man også JM Barries klassiker fra 1904, historien om Peter Pan, gutten som aldri ville bli voksen.

All children, except one, grow up.

Den siste topp fem-plassen kapres av JRR Tolkien for hans meget enkle åpning av romanen The Hobbit.

In a hole in the ground there lived a hobbit.

Rowlings bøker om Harry Potter skapte leseglede hos en hel generasjon av barn og unge, og filmene hadde stor suksess. Men etter at hun på Twitter protesterte mot bruken av begrepet personer som har menstruasjon, og påsto noe så hårreisende at det faktisk er kvinner som menstruerer, så la transaktivistene henne for hat.

Rowling er til og med anklaget for å fremme folkemord av en Venstre-politiker.

Leder i Bjerke Venstre anklager J.K. Rowling for å promotere folkemord

Undersøkelsen er utført av Amazon Books UK. The Telegraph skriver:

The Amazon poll will be interpreted as a sign that readers have stuck by her in the face of bitter opposition.

Helen Joyce fra Sex Matters gleder seg over kåringen, og mener dette er et tegn på at transaktivistene har liten støtte blant befolkningen.

– No matter how hard extreme trans activists try to ruin JK Rowling’s life and career, they fail.

Joyce peker også på det åpenbare faktum at det er umulig å kjempe for kvinners rettigheter hvis alle menn kan erklære seg som kvinne.

– She remains one of the world’s most popular and beloved authors, and it’s a delight to see the book-buying public ignore their attempts to destroy her for the heresy of saying that women’s rights matter, and can’t be protected if men can claim to be women.

Personlig har jeg ikke lest alle Harry Potter-bøkene, men alle de andre som er nevnt er selvsagt gjennomgått, noen av disse flere ganger.

Vil man lære barna sine å lese i stedet for å glo på TikTok hele dagen, så er Harry Potter-serien trolig en god start.

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.