Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB

Regjeringen gir 50 millioner kroner ekstra til bygdene i neste års statsbudsjett. Dette er en typisk hjertesak for Sp, men spørsmålet er om det er nok til å stanse velgerflukten fra partiet.

Målet med de såkalte bygdevekstavtalene er å bidra til ny vekst og utvikling i distriktene. Dette skal skje gjennom samarbeid mellom stat, fylker og kommuner, melder NTB.

Mange vil mene at dette i utgangspunktet høres ut som en konstellasjonen der mye penger kan renne, uten at all verden  blir oppnådd.

Det er uansett en type tiltak som Senterpartiet brenner for, og som man nå klarer å presse gjennom som regjeringsparti. Å sitte i regjeringen handler om å få noen seire her og der i budsjettprosessen.

Behovet for saker som kan blidgjøre frustrerte Sp-velgere, er stort.

– Bygdevekstavtaler skal blant annet bidra til bosetting, tilgang på arbeidskraft med rett kompetanse og fremtidsrettet næringsutvikling. Avtalene kan for eksempel inneholde konkrete tiltak for å legge til rette for økt tilflytting og boligbygging og nye måter å samarbeide mellom kommunene, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Det har vært gjennomført fem såkalte piloter med bygdevekstavtaler i Finnmark og Trøndelag, og nye piloter skal plukkes ut i høst.

Påplussingen på 50 millioner innebærer at potten til bygdevekst blir tredoblet sammenlignet med inneværende år, ifølge Gjelsvik.

Nå blir trolig oppgaven for Gjelsvik, Vedum og andre i partiet å få fremstilt dette som noe som kan oppveie all den misnøyen som er grodd frem i kjølvannet av høye strømpriser, høye drivstoffpriser og ikke minst den betente Melkøyasaken.

Ekstra støtte til bygdevekstavtaler høres kanskje ikke umiddelbart ut som en sak som vil reise Sp opp fra det dypet man nå er sunket til på meningsmålingene. Se under.

Les også: 

Sp mest tilbake i kommunemåling: Kan få svakeste valg på 72 år

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.