Senterpartiets finanspolitiske talsmann, Sigbjørn Gjelsvik. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Senterpartiet mener at avgiftskuttene Frp har fått igjennom i statsbudsjettet kun utligner avgiftsøkningene som har kommet under Solberg-regjeringene.

Sigbjørn Gjelsvik, som sitter i finanskomiteen på Stortinget for Senterpartiet, mener Frp burde gå litt mer stille i dørene i sin omtale av avgiftsendringene i budsjettet.

– I sum innebærer dette budsjettet kun at Siv Jensen og Frp rykker tilbake til start, gjennom å komme ned igjen på det avgiftsnivået som var da Siv Jensen tok over som finansminister i 2013. Noen avgifter blir med dette budsjettet redusert, mens for eksempel elavgiften beholdes på et rekordhøyt nivå, sier Gjelsvik.

Han mener statsbudsjettet Frp nå vil støtte ikke bidrar til trygghet for folk som frykter å miste jobben og bedrifter som risikerer å gå konkurs som følge av koronautbruddet.

– Vi mener det trengs en kriseplan, med kraftfulle tiltak for aktivitet og omstilling og med forsterkede kompensasjonsordninger for folk og næringsliv som gis varighet minst fram til sommeren, sier Gjelsvik.

– Hodeløs prioritering

Å kutte i sykehusbudsjettene midt i en pandemi og heller gi billigere alkohol, er en hodeløs prioritering i en pandemi. Det mener Kjersti Toppe i Senterpartiet.

Toppe, som er helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, mener budsjettenigheten mellom Fremskrittspartiet og regjeringen er et slag mot folkehelsepolitikken i Norge.

– Billigere vin er det siste den norske folkehelsa trenger midt i en pandemi og der store deler av befolkningen sitter på hjemmekontor. Det er ikke første gang at alkohol blir billigere med KrF i regjering. Det skjedde også under Bondevik. Nå skjer det igjen, konstaterer hun.

Toppe mener dette er en konsekvens av sidevalget til KrF, og mener at noe som dette ikke hadde skjedd om partiet hadde samarbeidet mot Sp og sentrum.

– At det kuttes i tiltak rettet mot fastlegene, er også kritikkverdig i og med at fastlegeordningen er i krise, sier hun.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.