Rett før valget kommer meldingen om at matprisene har steget 11 prosent her hjemme så langt i år. Det er tre ganger nivået i EU. Men likevel heter det i NRK at Norge har «tatt igjen» Europa og kommet på linje med de andre landene.

Det snakkes som om høy prisvekst ettertraktelsesverdig.

Et så høyt hopp vil ventelig påvirke folks stemmegivning 11. september. Utviklingen virker å løpe løpsk.

Til sammenligning er prisveksten i Sverige og Danmark 3,9 og 5,3 prosent.

Normalt ville en så kraftig prisvekst på bare noen måneder utløse spørsmål om kjedene har utnyttet situasjonen. Hvor skal Norge ligge skyhøyt land som Danmark og Sverige?

Istedet heter det at situasjonen er «normalisert».

Den sterke prisveksten på mat i Norge skyldes en korreksjon etter en periode med sterk priskonkurranse mellom dagligvarekjedene, sier matforsker Ivar Pettersen ved ALO Analyse.

– Ser vi dette i det lange perspektivet er vi omtrent på linje med andre land. Utviklingen i Norge har hengt etter, og nå er vi omtrent i takt med prisutviklingen som har vært over lengre tid i Europa, sier Pettersen. (NTB)

Dette er en spin på en statistikk som hadde fortjent en helt annen behandling rett før valget. Et så kraftig prishopp burde utløst spørsmål til flere statsråder.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.