Rishi Sunak og kona Akshata Murty ankommer Hiroshima i Japan til et G7-møte den 18. mai 2023. Foto: Louise Delmotte / AP / NTB.

Storbritannias stats­minister Rishi Sunak vil motsette seg krav fra regjeringens klima­rådgivere om å stanse utvidelser av alle flyplasser i landet, avslører The Telegraph.

Beslutningen føyer seg inn i en tiltagende motreaksjon mot klima­politikken i det konservative partiet, opplyser den britiske avisen, som står toryene nær.

Den britiske statsministeren ønsker en mer «forholdsmessig og pragmatisk» klima­politikk, skriver politisk redaktør Edward Malnick.

In one of the most significant moves yet of the Prime Minister’s shift to approaching net zero in a “proportionate and pragmatic” way, the Government will reject the Climate Change Committee’s (CCC) formal advice that all airport expansions must be halted.

Det er de høye regningene for forbrukerne som fremkaller presset fra de konservative back­bencherne.

The move comes days after Mr Sunak appointed Claire Coutinho, one of his closest political allies, as Net Zero Secretary, amid a growing backlash among Tory MPs over the Government’s climate policies and the cost they are adding to consumer bills.

Statsråder i den britiske regjeringen mener at utvidelser av flyplasser spiller en viktig rolle i å stimulere Stor­britannias økonomiske vekst og globale forbindelser, ikke minst flyplassene i London.

Bristol and Southampton airports are among those preparing to significantly expand their capacity after legal challenges against their expansions failed, while London’s Gatwick, City and Heathrow airports are also hoping to embark on major expansion projects.

Andre verdens­metropoler utvider allerede sine egne flyplasser eller planlegger å gjøre det:

Elsewhere in the world, new international airports are being built in cities such as Mumbai, while major expansions are under consideration in Dubai and Sydney.

Den britiske regjeringens klima­rådgivnings­komité så først dagens lys under Labour-regjeringen ledet av stats­minister Gordon Brown, men også den senere konservative stats­minister Boris Johnson har gjort komiteens anbefalinger til lov:

The CCC was set up by the 2008 Climate Change Act to hold the Government to account over its efforts to reduce greenhouse gases, with its most recent five-year “carbon budget” put into law by Boris Johnson in 2021.

Det å avvise komiteens anbefalinger nå ville legge til rette for et rettslig sammenstøt med miljø­vern­grupper, skriver The Telegraph.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.