Siden Taliban tok kontroll over Afghanistan sommeren 2021, har det vært en foruroligende stigning i antall kvinner som tar sitt eget liv eller forsøker å gjøre det, viser data fra offentlige sykehus og klinikker for psykisk helse i en tredjedel av Afghanistans provinser.

Flere kvinner enn menn dør av selvmord

Taliban har som mål å skape et nytt Afghanistan og i det samfunnet er kvinnene de største taperne:

– Vi er troende muslimer som kjemper for Gud og motsetter oss korrupte ledere – uansett om de er tidligere afghanske kommunister, jihad-ledere eller velutdannede teknokrater – og vi har en visjon om et nytt Afghanistan.

Taliban har ikke publisert data om selvmord og har hindret helsearbeidere i å dele oppdatert statistikk i flere provinser. De tallene som foreligger er fra august 2021 til august 2022 og forteller om en presserende folkehelsekrise. 

Ifølge tallene er Afghanistan et av svært få land i verden der flere kvinner enn menn tar livet av seg.

Restriksjoner på alle aspekter av kvinners liv

Tallene er ufullstendige, men gir et øyeblikksbilde av situasjonen. FN-tjenestemenn og menneskerettighetsaktivister har slått alarm over den kraftige økningen i antall kvinner som forsøker å ta sitt eget liv. De har uttrykkelig knyttet det til Talibans restriksjoner på alle aspekter av kvinners tilværelse, fra forbud mot utdannelse over grunnskolenivå og forbud mot det meste av arbeid, til forbud mot å gå inn i parker, badehus og andre offentlige rom.

– Afghanistan befinner seg i en mental helsekrise som er utløst av en krise for kvinners rettigheter. Vi er vidne til at stadig flere kvinner og jenter foretrekker døden fremfor å leve under de nuværende vilkårene, sier Alison Davidian, landrepresentant for UN Women, ifølge en artikkel i Zan Times som ble publisert parallelt i The Guardian.

Selvmord er skambelagt 

De dystre tallene undervurderer sannsynligvis dybden i kvinnenes desperasjon i Talibans Afghanistan. Selvmord er skambelagt og blir ofte dekket over. Kvinner blir ikke alltid tatt med til behandling efter selvmordsforsøk, og dør de kan de bli begravet uten at dødsårsaken fremgår.

Taliban har avvist Zan Times’ gjentagne forespørsler om å kommentere selvmordstallene eller dataene bak.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.