Den fremtredende psykologen Robert Epstein kunngjør at han vil innklage Google til USAs føderale valgkommisjon for selskapets massive påvirkning av amerikansk opinion i Demokratenes retning, som han har dokumentert vitenskapelig.

Det var under en sending på Steve Bannons War Room torsdag at Epstein – som er Harvard-psykolog, forfatter av flere hundre viten­skapelige arbeider og grunnlegger av American Institute for Behavioral Research and Technology – fortalte om den forestående innklagingen til amerikanske myndigheter av verdens mektigste teknologi­selskap.

Epstein fortalte innledningsvis at da USAs avtroppende president Dwight D. Eisenhower i sin fratredelses­tale i 1961 advarte mot det han kalte det militær-industrielle kompleks, så pekte han også på en annen risiko: at en teknologisk elite kunne skaffe seg kontroll over politikken uten at folk fikk vite om det.

Men nå er vi her, fortsatte Epstein: Den teknologiske eliten har nå kontroll, og offentlig­heten er ikke oppmerksom på det.

Blant de store teknologi­selskapene som dominerer internett, fremhever Epstein særlig Google, som han kaller den største tanke­kontroll­maskinen verden har sett: De gjør som trylle­kunstere, forklarer han: De avleder oppmerksom­heten din sånn at du ikke ser hva de selv gjør.

Men Epstein har sett på dem, og han er dypt foruroliget. Etter å ha forsket på den digitale menings­påvirkningen i elleve år, der han har benytter et team med tusenvis av digitale observatører, har han et solid viten­skapelig grunnlag for å si at de påvirker massivt og ubemerket, også barn, og dette mener han umulig kan være legitimt.

Henvendt til Steve Bannon sa Robert Epstein: – Hvis vi ikke forhindrer at Google blander seg inn i valget i 2024, vil de klare å påvirke mange millioner velgere i den retningen de ønsker – den retningen jeg liker, og du ikke liker. Google kan flytte mange millioner stemmer dit de vil, sa han.

Epstein står på Demokratenes side, men har flere ganger sagt at han elsker Amerika høyere enn noe politisk parti, og vil ha fair play. Til Bannon sa han også: – Jeg synes ikke vi skal tillate at vi overlater valgene våre til teknologi­herrer.

I henhold til Epstein er en av de mer subtile teknikkene Google bruker, såkalte flyktige opplevelser (ephemeral experiences), som både angår søke­resultater, foreslåtte søk og foreslåtte videoer. 70 prosent av alle videoer folk nå ser, er videoer som er valgt av selskapets algoritmer, opplyste han, og fastslo at disse resulterer i en politisk påvirkning som kun går i én retning.

Blant de mindre subtile teknikkene nevnte han som eksempel at Google under kongress­valget i fjor høst sendte påminnelser om å gå og stemme overveiende til personer i Florida som de hadde grunn til å tro ville stemme Demokratisk.

Ifølge Epstein forstår den Republikanske senatoren Ted Cruz utmerket godt hva slags makt Google har. Men det er vanskelig å få Kongressen til å gjøre noe, sier han, for Demokratene vil ikke endre en situasjon de selv drar fordel av, og blant Republikanerne er det mange som misliker nye regler.

Mektige krefter vil at vi ikke skal gjøre denne jobben, sa Epstein til Bannon, og la til at det også har kostet ham personlig i form av både problemer og brutte vennskap.

Sendingen torsdag gikk i to deler. Den første kan beskues øverst, og den andre her:

 

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.