Energiselskapet Drax’ kraftverk i fjellet Ben Cruachan i den skotske Argyll-regionen. Foto: Drax Group.

Det britiske energiselskapet Drax vil investere massivt i utvidelsen av et pumpe­kraftverk i Skottland, der vann pumpes tilbake i magasinet når det er kraft til overs, slik at leverings­sikker­heten øker.

Skotske myndigheter har godkjent planene for utvidelsen av kraftverket i fjellet Ben Cruachan, som antas å koste 500 millioner pund, skriver Euronews.

Pumpe­kraftverk, som er vannkraftverk der turbiner kan pumpe vann fra det nedre reservoaret tilbake til det øvre, kan i prinsipp forene krav til fornybarhet og sikker levering av kraft. For om ikke kraftverket selv har nok overskuddsenergi til å pumpe den nødvendige vannmengden tilbake, kan sol- eller vindenergi brukes til det samme formålet når disse produserer til tider med lav etterspørsel etter energi.

Problemet er den kolossale lagringskapasiteten som behøves i reservoarene, som for nesten alle vannkraftverks vedkommende befinner seg i et vassdrag, for å kunne bruke det øvre vannmagasinet som et batteri med mye lagret energi – den potensielle energien i vannet – og det nedre som et vannlager.

Men strengt tatt behøves ikke et opprinnelig vassdrag, så lenge terrenget er egnet til å etablere reservoarer. Og nettopp det er situasjonen for Ben Cruachan-kraftverket, hvor fjellet er blitt hulet ut for å øke reservoarkapasiteten. Fjellet, der kraftverket ble satt i drift i 1965, omtales da også som «Hollow Mountain».

Drax-sjefen er henrykt ved tanken på utvidelsen:

«This is a major milestone in Drax’s plans to build Britain’s first new pumped storage hydro plant in a generation,» says chief executive Will Gardiner.

Men selskapet vil ha subsidier fra den britiske regjeringen for å komme i gang:

He added that, given the right support from the state, investments would see the generating capacity of the station more than double.

Og kanskje er det innen rekkevidde, for Skottlands førsteminister ser prosjektet som et ledd i ambisjonene om å oppnå netto nullutslipp av klimagasser:

While visiting Cruachan, First Minister Humza Yousaf said the expansion scheme was an important step in helping the country meet net-zero targets.

Arbeidene med utvidelsen ventes å ta mellom fem og åtte år, skriver Euronews.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.