New York Times skriver onsdag at «feil disponering av styrker svekker Ukrainas motoffensiv». Det er en subtil innrømmelse av at den såkalte våroffensiven har slått feil. To alternativer gjenstår: Forhandlinger eller en ytterligere eskalering som vil gjøre alle til tapere.

Slik siteres New York Times av NTB:

Ukrainas vansker med å bryte gjennom de russiske forsvarslinjene skyldes blant annet at Ukrainas soldater er utplassert feil, sier anonyme tjenestemenn fra USA og andre vestlige land til New York Times.

USAs forsvarssjef Mark Milley sa nylig at de siste to månedene av motoffensiven har vært «lange, blodige og langsomme».

Samme avis hadde for noen dager siden en sak der de skriver at mer enn en halv million er drept eller såret i krigen. Det er umulig for oss å verifisere disse tallene, men med påholden Nato-penn skriver NYT at russerne har lidd de største tapene, med nærmere 300.000 soldater. Det innrømmes dog at siden Russland har en mye større befolkning enn Ukraina, har russerne en fordel. Akkurat dét er en underdrivelse så god som den kan få blitt.

Krigsrop

Se så på strømmen av nyheter/propaganda som tyter ut i alle kanaler, mange som Document må gjengi ukommentert, fordi det ellers ville sett ut som om vi ikke følger med. Her to fra det siste døgnet:

Norske hovedstrømsmedier, derunder selvsagt NTB, klarer ikke å sette slike nyheter inn i noen sammenheng som gir mening ut over det sedvanlige krigsropet: Ukraina vil seire!

Enhver ukrainer har rett til å håpe og rope som han eller hun vil, men vi som står på sidelinjene, har sannelig plikt på oss til å tenke før vi roper. Vi forlenger en uvinnelig krig, og vi må da være forberedt på at også vi kan tape! 

Realitetene er at Ukraina ikke kan håpe på å vinne tilbake Krim og de andre områdene som nå er under russisk kontroll. Det å gi næring til denne utopiske drømmen betyr ikke bare flere drepte og sårede ukrainere, og russere, men øker også faren for at vi kan bli dratt med i krigen.

«Combat pay»

Jeg fatter ikke hvordan ellers oppegående norske mennesker, og da snakker jeg ikke bare om den før så fredselskende og anti-amerikanske venstresiden i norsk politikk, plutselig kan heie på krig.

Heie på Ukraina – jo jo –, men å heie på en krig der den tidligere Nato-motstander Jens Stoltenberg nå sitter som generalsekretær for et Nato som ikke lenger er en fredelig Atlanterhavspakt som skal beskytte friheten, men en vesteuropeisk aggressiv militærmaskin som står på terskelen til Russland, er noe helt annet.

Denne alliansen har nå i over et og et halvt år ført ukrainere til slagmarkens skrekk. Hvor mange som har mistet livet, vet vi ikke, ei heller hvor mange som er såret. Noen tusen ukrainere har kommet til fredelige Norge, men hva med dem som er igjen? Hvor mye blod må renne for vestlig krigshisseri på deres vegne?

Tucker Carlson intervjuet i forrige uke den fremste Demokratiske kandidaten til presidentvalget i USA, Robert F. Kennedy jr. Denne uken slo Tucker til med et nytt intervju med en gammel kriger få i norske hovedstrømsmedier har hørt om, nemlig den pensjonerte US Army-obersten Douglas Macgregor, som i 2020 var president Trumps kandidat til å overta som amerikansk ambassadør i Tyskland.

Zero Hedge har sett hele intervjuet og presenterer det slik:

«If We Press This With Russia, It Will Reach Us Here In The US» – Col. Macgregor Tells Tucker Why The Ukraine War Must End Now

Jeg har ikke sett hele intervjuet, men fra artikkelen i Zero Hedge forstår jeg at det må jeg:

«Most Americans know nothing about Ukraine,» Macgregor continued, adding that «if they knew anything about the history of Eastern Europe, they would all say ‘get out!’… because the wars and the blood and the hatred that’s been fought over for centuries is something we can’t sort out

Macgregor’s comments grow more ominous in their tone as the discussion continues.

He notes that President Biden has enabled ‘combat pay’ which implies there are American forces on the ground in Ukraine.

«It would be a mistake to think that the Russian forces do not know where they are,» the retired colonel explains, pointing out that the Russians are sending a message with recent precision missile strikes near the borders of Poland and Moldova:

«if you think you can hide from us, if you come in here, if you cross these borders, we will annihilate you.»

«De fleste amerikanere vet ingenting om Ukraina,» fortsatte Macgregor, og la til at «hvis de visste noe om historien til Øst-Europa, ville de alle si ‘kom dere ut!’… fordi krigene og blodet og hatet som har vært utkjempet over århundrer, er noe vi ikke kan løse.»

Macgregors kommentarer blir mer dystre i tonen ettersom diskusjonen fortsetter.

Han påpeker at president Biden har aktivert «kamptillegg» (ev. «risikotillegg», som brukes i norsk militær sammenheng. Journ.anm.), noe som antyder at det er amerikanske styrker på bakken i Ukraina.

«Det ville være en feil å tro at de russiske styrkene ikke vet hvor de er», forklarer den pensjonerte obersten, og peker på at russerne sender en melding med nylige presisjonsmissilangrep nær grensene til Polen og Moldova:

«Hvis du tror du kan gjemme deg for oss, hvis du kommer inn her, hvis du krysser disse grensene, vil vi utslette deg.» (ZeroHedge)

Her er hele intervjuet, med RFK jr.s anbefaling:

Alf. R. Jacobsens siste og nesten total ihjeltidde bok Tredje verdenskrig ved Nordkapp fremstår neimen ikke lenger som science fiction.

Det er blodig alvor, og vi kan alle bli tapere!

NY Times: Feil disponering av styrker svekker Ukrainas motoffensiv (NTB/Document)

Ukraine’s Forces and Firepower Are Misallocated, U.S. Officials Say (NYT – abonnement/registrering)

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.