Forskningen til Øystein Rekdal kan potensielt redde kreftpasienter som tidligere har vært vanskelig å behandle.

Rekdal har jobbet med å fremstille molekylet LTX-315 som både ødelegger kreftceller og potensielt kan fungere som en kreftvaksine i en årrekke, skriver TV 2.

De innledende kliniske studiene som Lytix har gjennomført viste lovende resultater, og hittil har fase 2-studien, gjennomført av amerikanske Varrica Pharmaceuticals, gitt grunn til enda mer optimisme.

– Fire av seks pasienter med hudkreft har fått full uttelling av behandlingen. Etter behandling med LTX-315 og etterfølgende kirurgi, ble det ikke funnet noen kreftceller hos fire av pasientene. Hos den femte var 95 prosent av kreftcellene borte, mens hos den siste var det 30 prosent færre kreftceller. Dette er veldig positive resultater i en slik type studie, sier Rekdal.

Helse­plattformen gjør at St. Olavs hospital ikke klarer å ta unna kreft­pasienter

Behandlingen faller inn under det som kalles immunterapi. Men det som gjør dette molekylet unikt er at den kan være med å løse det som ofte er det største problemet ved kreftbehandling:

– En svulst består ofte av mange ulike kreftceller og mutasjoner. Det som er vanskelig, er å behandle alle disse variantene samtidig. Noen kreftceller kan være motstandsdyktige mot vanlig behandling, og kan gi tilbakefall av sykdommen. Ofte er den da av mer alvorlig art, forklarer Rekdal.

– Vår teknologi kan potensielt ta knekken på alle kreftvarianter, sier forskeren.

Veien til godkjenning av et legemiddel er ifølge forskeren både lang og dyr. Ofte er det snakk om milliarder av kroner.

Selv om resultatene fra fase 2-testingen er så bra at Verrica kutter ned tiden på studiet, gjenstår det arbeid både med finansiering og større studier før vidundermedisinen kan være på markedet.

– Fase 2-studien i basalcellekarsinom kan være ferdig i juni 2024 – så må man gjøre en stor fase 3-studie. I beste fall kan en ferdig medisin være godkjent i 2027, sier Rekdal.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.