Historien om tvangsinnleggelsen av Trond Harald Haaland har vakt berettiget oppsikt. Er det virkelig mulig å bli innlagt for sine synspunkter i dagens Norge? Svaret er ifølge hans advokat Barbro Paulsen at slik saken er opplyst, peker alt i den retning. Hverken grunnlaget eller gjennomføringen av tvangsinnleggelsen har oppfylt vilkårene i loven, noe som gjorde at vedtaket blankt ble opphevet da Kontrollkommisjonen møttes fredag 28. juli.

 

Overlegen som foresto tvangsinnleggelsen, møtte for Kontrollkommisjonen. Under redegjørelsen kom det frem at innleggelsen hadde vært ugyldig fra første stund. Man hadde rett og slett ikke fulgt prosedyre.

To uavhengige leger skal undersøke pasienten. Her brukte man en legevaktslege og en helsearbeider som kom hjem til pasienten 19. juli sammen med to uniformerte politifolk.

Haaland ble innlagt til observasjon, og da har sykehuset 24 timer på seg, og i løpet av denne tiden må pasienten vurderes av en annen lege, som står uavhengig i forhold til sykehuset.

Denne second opinion ble gjort, ikke av en lege, men av en psykologspesialist som på toppen av det hele ikke snakket med Haaland før hun fattet nytt innleggelsesvedtak.

Under Kontrollkommisjonens møte kom det frem flere forhold som må betegnes som oppsiktsvekkende. Haaland fikk ikke lufting med begrunnelsen «uvilje mot å være her». Det ble også anført at Haaland hadde hatt besøk på avdelingen av en broket gruppe mennesker som ikke oppførte seg etter dekorum, det hadde vært spøk og latter, noe som har vist seg ikke å ha stemt, all den tid de fire besøkende, blant Hålands nærmeste venner, har oppført seg respektfylt og normalt.

Haalands advokat Barbro Paulsen ba om å få være til stede når overlegen hadde møte med hennes klient, men ble nektet.

Overlegen skrev at Haaland hadde «et negativt forhold til sin mor», noe som ikke stemmer. Hun har fulgt saken og var til stede under Kontrollkommisjonens møte.

Vedtaket ble enstemmig opphevet av Kontrollkommisjonen, som ledes av en jurist, en lege og to legmenn, alle oppnevnt av statsforvalteren for Rogaland, som er Bent Høie.

Begrunnelsen for opphevelsen vil trolig foreligge mandag.

– Denne saken skiller seg fra andre saker, sier advokat Paulsen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.