Kaos i gatene i Nigers hovedstad Niamey. AP Photo/Fatahoulaye Hassane Midou

Frankrike stanser all utviklingshjelp og økonomisk bistand til Niger etter militærkuppet som avsatte president Mohamed Bazoum.

Lørdag besluttet Frankrike å stanse all sin støtte og bistand til det afrikanske landet Niger, etter at det ble gjennomført et militærkupp.

– Frankrike oppfordrer til en umiddelbar tilbakevending til konstitusjonell orden i Niger, i tillegg til gjeninnsetting av demokratisk valgte Bazoum, heter det i en uttalelse fra Frankrikes utenriksdepartement lørdag ettermiddag.

NTB-AFP-Reuters melder om saken.

Niger er en tidligere fransk koloni og en stor mottaker av vestlig bistand. Ikke minst har Frankrike vært en sentral giver til landet. Men nå er det altså slutt inntil videre.

Niger ble styrt av det franske koloniriket i over 60 år etter erobringen i 1898.

EU følger etter 

EU kuttet også sin økonomiske bistand og sitt sikkerhetssamarbeid med Niger tidligere lørdag som følge av statskuppet.

– Ethvert sammenbrudd i den konstitusjonelle orden vil få konsekvenser for samarbeidet mellom EU og Niger, inkludert umiddelbar suspensjon av all økonomisk støtte, heter det i en uttalelse fra EU fredag.

EU fordømmer kuppet, som de sier utgjør et alvorlig angrep på stabilitet og demokrati i Niger. Unionen samarbeider tett med den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas om krisen

General har tatt makten

Fredag ettermiddag stilte general Abdourahamane Tiani opp på statlig TV i Niger og erklærte seg som overgangsleder for landet. Tiani har vært sjef for presidentgarden, og ifølge en uttalelse fra kuppmakerne har han nå fått tittelen president for det nasjonale rådet for forsvar av hjemlandet.

Situasjonen i landet er generelt uoversiktlig og kaotisk, og det er uklart hvem som eventuelt er støttespillere for kuppet.

Det ble meldt om at en del innbyggere danset og viftet med russiske  flagg i gatene i hovedstaden Niamey, se sak under.

Mange vil mene at toppen av naivitet for befolkningen i Niger eller noe annet afrikansk land er å tro at noe som helst vil endres til det bedre om man havner innunder russisk innflytelse.

Dette kunne de blant annet snakket med folk fra østeuropeiske land som Polen, Tsjekkia, Litauen og Latvia om, der har man erfaring med hva «tette bånd» til Kreml innebærer.

Les også: 

Uklar situasjon i Niger – demonstranter med russiske flagg i gatene

 

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.