Foto: openPetition / Twitter.

Europa-universitetet i Flensburg helt nord i Tyskland har fjernet en statue av en naken kvinne som har stått utstilt i universitetets foajé i 70 år. Bakgrunnen er at noen kvinnelige studenter ble «uvel» av statuen, skriver Bild.

Verket det er tale om, er den 1,2 meter høye bronsestatuen «Primavera» (1956) av den tyske billed­huggeren og kunst­håndverkeren Fritz During (1910–1993), som er blitt hensatt i kontoret til universitetets vaktmester. På stedet der statuen stod, befinner det seg nå et regnbuefarget spørsmålstegn på sokkelen.

Det var det akademiske kollegiets like­stillings- og mangfolds­­utvalg som tok affære etter studinenes klager og fikk universitets­ledelsen til å fjerne statuen.

Universitetets likestillings­ansvarlige Martina Spirgatis uttaler i sakens anledning at verket symboliserer «et konvensjonelt kvinnebilde som ikke er egnet til å være resepsjons­dame på et så sentralt sted ved universitetet» fordi det er nærliggende at statuen «reduserer kvinnelig­heten til fruktbarhet og svangerskap».

Beslutningen har imidlertid utløst protester både fra studenter og viten­skapelig ansatte ved institusjonen.

Studentutvalget, som minner om den kunstneriske friheten, krever at statuen settes tilbake på sin opprinnelige plass, og medlemmer av det akademiske kollegiet føler seg forbigått av likestillings- og mangfolds­utvalget.

Et medlem av student­utvalget har også startet en underskrifts­kampanje til forsvar for Fritz Durings verk.

Studentutvalgets sier i en kommentar at «like­stillings- og mangfolds­utvalget ikke må opphøye seg til eneste talerør for alle kvinnelige studenter ved universitetet», skriver Bild.

Bakgrunnen til kvinnene som følte seg «uvel» av statuen, er ikke kjent.

Skulpturer av nakne mennesker har vært en kunstnerisk uttrykksform i Europa lenge før antikken, som er spesielt kjent i så måte, men tilvirkingen av menneske­statuer strekker seg også helt inn i moderne tid, med Vigelands­parken i Oslo som et kjent norsk eksempel.

Den eldste kjente skulpturen av en naken kvinne er «Venus fra Willendorf», som antas å være over 25.000 år gammel.

Nakne kvinnestatuer har normalt vært mer problematiske for muslimske besøkende enn for europeiske fastboende. Under et iransk statsbesøk i Italia i 2016 ble statuer i Capitol-museet i Roma tildekket for ikke å skandalisere de besøkende fra Iran.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.