Første del av rettsreformen har gått igjennom i Knesset for tredje og siste gang. Dermed har høyesterett mistet retten til å overprøve landets nasjonalforsamling. Høyesterett hadde utviklet seg til et overhus som kunne overprøve en lov og erklære den ukonstitusjonell.

Med 64 stemmer for og 0 imot gikk loven igjennom. Opposisjonen boikottet siste avstemning. Nå fester den lit til at høyesterett vil bruke sin hevdvunne rett til å omstøte loven, men det toget er gått i og med at loven er vedtatt. Et slikt forslag illustrerer nettopp behovet for reform: Høyesterett kan ikke stå over en folkevalgt forsamling og regjeringen.

Men dét mener venstresiden. Den påstår at regjeringen bryter ned staten og maktfordelingsprinsippet, selv om loven gjør det motsatte.

Opposisjonen har gjennomført en maraton av protester. Nå gjenstår det å se om venstresiden biter nederlaget i seg, eller om de fortsetter med sivil ulydighet og aksjoner.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.