Israel er trett av venstreopposisjonens månedlange demonstrasjoner mot Netanyahus rettsreform, hvilket de fremstiller som en kamp for demokrati.

– Vi vil ha en jødisk stat

Massive folkemengder samlet seg i Jerusalem torsdag kveld og ropte «Vi krever rettsreform», «Vi vil ha en jødisk stat,» og «64 mandater» – en referanse til valget i november 2022 som ble vunnet av høyresiden.

Et betydelig antall ikke-religiøse demonstranter bragte plakater med budskap som for eksempel: «Jeg er sekulær. Jeg krever reform av rettsvesenet.»

Parlamentsvalget den egentlige folkeavstemningen

– Vi blir fortalt at hvis reformen går igjennom, vil det bli diktatur. Ingen ting er fjernere fra sannheten enn det, sa Yariv Levin, justisminister og en av sjefsarkitektene bak reformen, til de anslagsvis 600.000 menneskene som samlet seg til støtte for lovverket.

– Over to millioner israelere stemte ved valget for seks måneder siden for juridisk reform i det som var den virkelige folkeavstemningen. Vi fikk 64 mandater med oppdrag å rette opp en urettferdighet. Ikke mer ulikhet, ikke noe ensidig rettssystem, ingen dommere står over det folkevalgte Knesset og regjeringen.

Tiltrengt støtte til Netanyahu

Med «Million-marsjen» nær Knesset i Jerusalem torsdag kveld ble opposisjonens påstander om at israelerne står samlet mot rettsreformene og ga sårt tiltrengt støtte til statsminister Benjamin Netanyahus beleirede regjering.

– Takk til de hundretusener av israelere som kom til Jerusalem for å støtte vår regjering. Deres lidenskap og patriotisme rører meg dypt, skrev Netanyahu på Twitter.

Netanyahus rettsreform 

  • Den israelske rettsreformen vil vingeklippe domstolenes mulighet til å overstyre regjeringen. 
  • Høyesteretts makt til å revidere eller forkaste lover vil bli svekket ettersom simpelt flertall i Knesset vil kunne tilsidesette rettsavgjørelser.
  • Regjeringen vil få en avgjørende innflydelse på hvem som blir dommere ved å øke sin representasjon i utvalget som utnevner dem.
  • Én reform er allerede vedtatt i lovs form – riksadvokatens fullmakt til å erklære en sittende statsminister som uegnet er fjernet. 

Venstresiden kjemper igjen for demokratiet

Netanyahus motstandere hevder å kjempe for demokratiet som de mener vil undergraves av reformen. 

Onde tunger hevder at reformen er den samlende symbolsak venstresiden trengte i sin kamp mot uønskede utfall av demokratiske valg.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.