Bibi Netanyahu følte han ikke hadde noe valg da forsvarsminister Yoav Gallant lørdag kveld gikk på tv og ba regjeringen suspendere justisreformen. Søndag sparket han Gallant. Det var bensin på bålet for opposisjonen som blokkerte hovedveier og forsøkte å storme statsministerens kontor. Bibi ble enda mer overbevist: Reformen må gjennomføres.

Der opposisjonen fremstiller demonstrasjonen som en redningsaksjon for demokratiet, ser høyrefløyen en opposisjon som trosser flertallet av velgerne. Det var velgerne som valgte Netanyahus koalisjon blant annet for å gjennomføre reformen. I deres øyne bruker venstresiden vold for å stanse flertallet. Derfor vil prosessen fortsette.

Knesset gjenopptar behandling av reformen mandag morgen kl. 0800 og den endelige avstemningen kan ventes mandag kveld. Høyesterett har inntatt en overkikadorrolle siden begynnelsen av 90-tallet og har de facto siste ord i alle avgjørelser. Slik vil ikke høyrefløyen ha det. Den er blitt venstresidens gissel.

Demonstrasjonene har vært mange og massive, men da demonstrantene merket at regjeringen sto fast tippet de over i vold og dermed mistet de taket på opinionen. Demonstrantene forsøkte paralysere samfunnet. Deretter går politikere ut og ber Netanyahu stanse reformen. Det er å gjøre seg til talsmann for utpressing.

Regjeringen forsøker ikke innføre noe på tvers av folkets vilje. De uttrykker folkets vilje.

Høyesterett vil bestemme hvem som kan sitte i regjering. Arieh Deri fra Shas måtte gå ut av regjeringen på høyesteretts ordre. Dette finner ikke regjeringen seg i.

 

https://www.timesofisrael.com/amid-mass-protests-calls-grow-from-inside-coalition-to-reconsider-judicial-overhaul/

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.