To forslag om nye forskrifter for dødshjelp er nylig blitt nedstemt i den tyske Forbundsdagen. 

Det første lovforslaget kom fra Lars Castellucci som representerer Sosialdemokratene. Det ville gitt begrenset straffansvar for assistert selvmord. 

Dette forslaget fikk betraktelig høyere oppslutning enn et forslag fremsatt av representanter fra Fridemokratene og De grønne, som ønsket en generell straffefritagelse for å ta livet av eller bistå til å ta livet av mennesker som selv ønsker å dø. Forslaget omfattet også kommersielt drevne dødsinstitusjoner.

Det er ubestridt at Tyskland har behov for ny lovregulering av assistert selvmord efter at den tyske forfatningsdomstolen i februar 2020 slo fast at paragraf 217 i straffeloven som forbyr forretningsmessig dødshjelp, er grunnlovsstridig, men nye lover later til å sitte langt inne. 

Domstolen konkluderte med at individets selvbestemmelse omfatter retten til selvvalgt død, herunder også retten til å søke og motta hjelp til å dø dersom slik hjelp tilbys – men av det følger ikke at lovgiverne ikke har adgang til å regulere dødshjelp.

Tysklands forfatningsdomstol åpner for kommersiell dødshjelp

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.