Med forslaget om Bodø som Nato-kommando for et samlet Norden begynner et mønster å avtegne seg: Norge blir en spydspiss i USAs strategi mot Russland. Det skjer i skyggen av all viraken om utvidelsen av Nato, og nordmenn forstår knapt hva som foregår. Ingen forteller dem det.

Vi går fra defensiv til offensiv uten at noen sier det høyt.

Akkurat som med gassen og strømmen: Vi trår til når de andre – russisk gass – faller fra, og vindturbinene står stille i Tyskland. Med strømmen er det enkelt å forklare hva som foregår: Støre og Scholz robber norske skattebetalere for penger og suverenitet, og Støre ler hele veien til banken.

Med Bodø og spydspissen er det mer som står på spill: livet og nasjonen.

Støre er blitt en gambler, han gambler med nasjonen som innsats.

Han har kommet seg av sjokket han fikk da han fikk vite at en spesialkommando sto klar til å sprenge Nord Stream 1 og 2, med norsk hjelp. Takksigelsene var sikkert mange under besøket i Norfolk, og det var for sent å hoppe av.

Slik er dagens politikk. Den er som hentet ut av «Gudfaren»: – I’ll make you an offer you cannot refuse.

Politikerne er expendable: utskiftbare. Er det ikke Støre, er det en annen. Erna ville ikke leet et øyelokk.

Men det er Norge som er tiltenkt en rolle som spydspiss i Norden. Det henger sammen med oljen og gassen og den lange kyststripen: Vi har den strategiske energien og den strategiske plasseringen. Når overvåkingsflyene flyr langs grensa, kan de se dypt inn i Russland.

Norge har forlatt den defensive politikken vi påla oss selv etter innmeldingen i Nato. Det viktigste var ingen fremmede baser på norsk jord, ingen atomvåpen på norsk jord og ingen fremmede fly øst for 24. lengdegrad.

Nå er vi i ferd med å forlate alle disse lovnadene. Amerikanerne har fått fire baser med ekstraterritorielle rettigheter på norsk jord, dvs. hvor amerikansk lov gjelder, ikke norsk. Amerikanerne trenger ikke fortelle norske myndigheter hva de holder på med.

Nord Stream 1 og 2 bør være en advarsel.

Husker dere Dagbladets Finn Graff, som alltid tegnet George W. Bush som en cowboy som skjøt vilt rundt seg. Eller Israels store hærfører, Ariel Sharon?

Hva skal man kalle dem som nå befolker Pentagon, State Department og CIA? Vi ser hva de gjør innenrikspolitisk: FBI er blitt Bidens private Gestapo. Dette mener over 50 prosent av amerikanerne.

Det er en tett forbindelse mellom den institusjonelle korrupsjonen innad i USA og den nye konfronterende strategien der Ukraina bare er en brikke i et stort spill.

Fellesnevner er en hensynsløshet vi aldri har sett maken til i et vestlig land.

Biden-regimet spiller hasard.

Europeerne har ikke noe de skulle ha sagt. De har sovet i timen. Amerikanerne har betalt, og de bestemmer.

Men av en eller annen grunn føler nordmenn seg smigret over oppmerksomheten, enten det er i Berlin, Brussel eller Washington. Regjeringen kan ikke få nok smiger. Kanskje det er en kompensasjon for at de har mistet velgernes tillit.

 

Toppmøtet i Vilnius blir tema for kveldens sending på Doc-TV kl. 21.00.

 

 

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.