Stabæk-spiss Mushaga Bakenga (30) tar et kraftig oppgjør med rasistiske og hetsende meldinger han mottar i innboksen sin på sosiale medier.

En del av meldingene han mottar, har sterkt nedsettende beskrivelser som går på hudfarge eller utseende, og hets mot både ham selv og familien, skriver Nettavisen.

«Men når enkeltindivider kaster fra seg usaklige og uhyrlig rasistiske utsagn som dette, blir jeg nødt til å adressere det. Ikke for min egen del, men for de guttene og jentene som selv opplever dette i ung alder», skriver 30-åringen i en bildeserie han deler på Instagrams historiefunksjon.

– Jeg deler dette først og fremst for de unge. De unge, mørke guttene og jentene i Norge, for å forberede dem på at dette er noe som skjer, men at det viktigste er å overse det. Også kanskje for at folk skal innse hvor brutalt dette er, utdyper Bakenga.

Rektor sa sannheten – beskyldes for rasisme av «de sårbare»

Bakenga påpeker at mange bortforklarer hatmeldingene med at folk har tapt penger på fotballresultater, men understreker at dette ofte ikke spiller noen rolle for dem som er mottaker.

Avsendere kan ifølge ham være fotballsupportere, ungdommer helt nede i tidlig tenåringsalder, voksne med barn eller folk som ikke engang har noe forhold til klubben han spiller for. Selv om meldingene han deler på Instagram skrives på engelsk, forteller han at det også sendes lignende meldinger på norsk.

– Det kan virke som samfunnet har blitt verre. Det gjelder ikke bare på rasisme, men hets eller det å lire av seg ting som du aldri ville turt å si ansikt til ansikt, mener Bakenga, som sikter til sosiale medier og de mulighetene det gir folk til å ytre seg.

På Instagram henvender Bakenga seg til andre som opplever å få lignende meldinger, og oppfordrer dem til ikke å la seg knekke av personene bak hetsen.

«Du er ikke alene, dette er ikke en kamp du må ta på egen hånd. Overse disse taperne, og fortsett å gjøre det du elsker, uavhengig av dem!» skriver den rutinerte eliteseriespissen.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.