Manchester Uniteds Edinson Cavani feirer etter å ha scoret mot Southampton. Foto:  Mike Hewitt, Pool via AP.

For pressen er det ikke bare prestasjoner som er interessante i idretten. Nå jaktes det for fullt på politisk ukorrekte «overtramp» av et eller annet slag. Stakkars den utøver som skulle si noe galt.

Knapt noe engasjerer journalistene like mye som om en eller annen utøver i et øyeblikk av glede eller ubetenksomhet slumper til å si et ord som «av noen» kan tolkes i retning av å være rasistisk. Da er heksejakten straks i gang.

Siste eksempel på dette så man så sent som nå i helgen, og da på en av idrettens virkelig store arenaer. En av de heteste stjernene på fotballaget Manchester United, Edinson Cavani , har plutselig fått det svært så hett om ørene.

Med ett var nemlig ikke fokuset på hans sportslige innsats i helgens kamp mot Southampton, der han spilte en avgjørende rolle.

For noen fanget nemlig opp at han i pur glede over kampen, skal ha kommet i skade for å skrive et ord på Instagram, som det visstnok er mulig å tolke i retning av noe rasistisk.

VG omtaler saken.

«Det engelske fotballforbundet har bedt Edinson Cavani om en forklaring etter at Manchester United-spissen la ut et innlegg på Instagram som flere har oppfattet som rasistisk.»

Flere har oppfattet det som rasistisk, altså. Da er det gjort. VG beretter nærmere om det som skjedde:

«Cavani ble den store helten med sine to mål i Manchester Uniteds snuoperasjon mot Southampton søndag. Etter kampen takket uruguayaneren en fan som gratulerte ham med bragden.

«Gracias negrito», skrev Cavani som svar på Instagram.»

Dermed braket det løs.  Det skjebnesvangre ordet «flere» har reagert på, er altså «negrito».

Man oppfatter tydeligvis dette som en variant av «negro», det forbudte fy-ordet neger. Dette kan ifølge VG få alvorlige følger for Cavani og for laget hans:

«I august laget FA, det engelske fotballforbundet, nye retningslinjer og regler for rasistiske utsagn og handlinger. Ifølge dem kan rasisme straffes med seks til 12 kampers utestengelse. Rasisme på sosiale medier kan derimot straffes mildere, med seks kamper eller mindre.»

Det som teller her, er hva «flere» legger i det Cavani skrev. Det spiller liten rolle hva den spansktalende Cavani fra Uruguay selv mente å si, og hva dette ordet måtte innebære for ham selv og mottakeren av meldingen.

Av sammenhengen er det åpenbart at det var ment som en vennlig takk til en fan. Hvorfor i all verden skulle en lykkelig og glad Cavani besvare en gratulasjon med å uttrykke ondsinnet rasisme?

Alle forstår at det ikke henger på greip, også de liksom-journalistene som nå finner et slags kall i å drive denne ikke-saken fremover. Men de bare kjører på i sin innbilte «kamp mot rasisme».

Cavani selv fremholder ifølge NTB at det hele var svært så uskyldig fra hans side:

«Meldingen var ment som en kjærlig hilsen til en venn, og jeg takket ham for gratulasjonen etter kampen. Det siste jeg ønsket var å krenke noen», skriver Cavani i en pressemelding mandag kveld.

«Jeg er fullstendig mot rasisme, og jeg slettet meldingen så snart det ble forklart at den kan tolkes annerledes. Jeg vil be om unnskyldning», fortsetter spissen.

Han «legger seg flat», fordi han vet at det ikke vil nytte å ta opp noen kamp mot tøvet som råder i pressen. Men det spørs vel om dette er nok for at støyen skal legge seg.

Det blir uansett ganske så absurd at Cavani skal henges ut og kanskje straffes for dette.  Fra det engelske fotballforbundet er det lite støtte og fornuft å hente, og dessverre ingen ryggrad å få øye på:

«Overfor The Telegraph bekrefter Det engelske fotballforbundet at de har blitt gjort oppmerksomme på innlegget og at de vil be Cavani om en forklaring. Saken vil bli etterforsket videre», skriver VG.

Denne bagatellen og komplett uskyldige misforståelsen vil bli «etterforsket», som om en forbrytelse er begått.

Men det er ikke bare «rasisme» som får den politisk korrekte alarmen til å gå i idretten. VG forteller om en annen sak, også den fra engelsk toppfotball:

«Tottenhams Dele Alli har tidligere blitt straffet med én kamp for å ha postet en vits om coronaviruset på sosiale medier.»

 

De beste julegavene finner du hos Document: 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Eller hva med denne? Kanskje begge? 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.