Minst elleve kvinner er i sommer utsatt for seksuelle overgrep og seksuelle handlinger på åpen gate i Oslo. To menn er siktet og fengslet for seks av forholdene.

– I det store og hele skal man føle seg trygg i Oslo, sier Ann Kristin Grosberghaugen, leder for etterforskningsseksjon seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt.

Politiet jakter flere overgripere. De to som foreløpig er siktet er begge fra Afrikas Horn: «Yusef» (24) er fra Eritrea, og er trolig også eritreisk statsborger. «Assad» (24) kommer, etter navnet å dømme, høyst trolig fra Somalia.

Overfallsvoldtekt

«Assad» (ikke hans virkelige navn) ble onsdag varetektsfengslet for to uker, siktet for en overfallsvoldtekt i 15.30-tiden 28. juni i Kampen park. Han er i tillegg mistenkt for et voldtektsforsøk i samme park rundt klokken 17.20 12. juni.

Med henvisning til hans psykiske helse ville retten kun fengsle Assad for to uker. Aktor, politiadvokat Sonika Sharma-Sundheim, ville ha ham fengslet for fire uker, og anket kjennelsen på stedet.

24-åringen er fengslet med henvisning til gjentakelsesfaren.

– Vi ønsker å holde siktede varetektsfengslet inntil en hovedforhandling kan gjennomføres, da vi mener at allmennheten må beskyttes mot slike overtredelser, sier Sharma-Sundheim til Dagbladet.

Forsvarsløs

Kvinnen som ble overfalt 28. juni var «i en situasjon hvor hun ikke kunne motsette seg det som siktede utsatte henne for ved at han uforvarende kom bak henne og helt uten forvarsel stakk hånden sin inn under skjørtet hennes og stakk en finger inn i
hennes vagina.»

Et vitne og en video fra et overvåkningskamera knytter Yusef til åstedet. Han har selv erkjent at han tok en kvinne på rompa i parken på Kampen denne dagen, heter det i kjennelsen.

Assad er kjent for politiet fra før, blant annet for to overtredelser av straffeloven § 297, som omhandler seksuell handling uten samtykke. Retten viser til at Assad har erkjent disse forholdene i avhør i januar.

Retten viser til siktede to ganger i slutten av januar og nå igjen 28. juni har utsatt kvinner han ikke tidligere har hatt noen relasjon til for seksuelle handlinger og nå sist voldtekt i det offentlige rom. Det fremstår som tilfeldig hvilke yngre kvinner som blir utsatt. Retten viser videre til at voldtekten i den siste hendelsen viser at siktede har både vilje og gjennomføringsevne til å foreta alvorlige overgrep, og sammenholdt med tidligere hendelser er det nå en eskalering i alvorlighetsgraden samtidig som siktede viser en fast forbrytersk hensikt ved å gjenta seg.

«Problemer med å skille rett fra galt – rettet mot jenter»

Assad «har vært involvert i en rekke ulike hendelser som omhandler uønsket adferd ovenfor kvinner», skriver retten, som siterer fra en legeerklæring fra Lovisenberg sykehus fra 2017: «Lege orienterer politiet om at pasienten skrives ut fra psyk.avd nå. Har seksuelt avvikende atferd og problemer med å skille rett fra galt – rettet mot jenter».

Det vises også til at han i 2023 har blitt ilagt besøksforbud mot Storo-senteret blant annet som følge av uønsket beføling, og til ytterligere anmeldelse av tilsvarende forhold i dok. 11,02,02,01. Retten mener at bevisene samlet sett viser at det er en sterk sannsynlighetsovervekt for at siktede vil begå en ny straffbar handling av tilsvarende karakter som det siste forholdet, hvis han nå blir løslatt. Dette styrkes også av at kvinner på denne tiden av året ofte går lettkledd og at alvorligheten av overtredelsen derfor fort blir mer alvorlig. Siktedes vedvarende handlemåte, hans tilsynelatende mangel på impulskontroll og det forhold at det er helt tilfeldig hvem som blir utsatt, gjør det også vanskelig å beskytte seg mot overgrepene.

Document stilte torsdag Assads forsvarer Gunhild Bergan flere spørsmål, blant annet om hvilket statsborgerskap klienten har, men advokaten svarer ikke på våre henvendelser.

Yusef siktet for fem forhold

«Yusef» ble fengslet 17. juni, siktet for fem forhold: Et voldtektsforsøk, en seksuell handling uten samtykke, to tilfeller av seksuelt krenkende atferd, samt et forhold som er vurdert som skremmende og plagsom atferd.

Det er tale om 5 alvorlige hendelser på to dager knyttet opp mot seksuell aktivitet overfor ukjente kvinner i Oslo i nærheten av der siktede selv har hatt opphold. Selv om han ikke tidligere er domfelt for tilsvarende saker så tilsier aktiviteten den siste tiden, sammenholdt med hans psykiske tilstand at det foreligger sterk sannsynlighetsovervekt for nye straffbare handlinger om han løslates.

– Samfunnsvernet ikke ivaretatt

Tingrettsdommer Åsa Gjesdal Bech viser til at Yusef (ikke hans virkelige navn) har hatt flere opphold på Blakstad psykiatriske sykehus i Asker.

Han var sist på Blakstad i januar i år. Retten kjenner ikke til hva slags oppfølgning siktede har hatt etter at han ble skrevet ut, men sett hen til hans handlingsmønster den siste tiden, fremstår det som åpenbart at samfunnsvernet ikke er ivaretatt i tråd med hva lov om tvungent psykisk helsevern har lagt opp til som et vern for allmennheten. Siktede fremstår som psykisk ustabil, også i retten i dag, og det øker gjentakelsesfaren betraktelig.

Politiet har opplyst at Yusef også blir sjekket opp mot minst tre andre hendelser fra første halvdel av juni.

24-åringen ble fengslet for 4 uker med brev- og besøksforbud, idet retten viser til «sakens art og alvorlighet og omfang».

Siktede har vært til vurdering hos legevakten og er klarert for arrest, men etter fremstilling hos politilegen i går ettermiddag, så ble det avklart at det må gjennomføres en full rettspsykiatrisk undersøkelse.

– Man skal føle seg trygg i Oslo

I tillegg til sakene Yusef og Assad er henholdsvis siktet og mistenkt for, ble enda et voldtektsforsøk anmeldt natt til søndag sist helg. Det skal ha skjedd i krysset Jens Bjelkes gate / Motzfeldts gate ved Botanisk hage. På dette tidspunktet satt Yusef fengslet, men ikke Assad. Politiet tror imidlertid man står overfor en annen gjerningsmann.

Etterforskningen av overfallene er høyt prioritert i Oslo-politiet, sa seksjonsleder Ann Kristin Grosberghaugen til Dagbladet tirsdag:

– I det store og hele skal man føle seg trygg i Oslo, men når vi nå ser en økning i denne typen hendelser, oppfordrer vi alle til å ta vare på hverandre.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.