«Washington consensus», at staten kun bør levere offentlige tjenester, er død og begravet.

Det skriver klima- og miljøminister Espen Barth Eide i DN.

Han er overlykkelig over at USA og EU nå lar staten styre mer enn før, og spesielt den grønne omstillingen.

«Demokratene i USA har rekalibrert sitt budskap til en mer sofistikert versjon av «Amerika først». «Bidenomics» skal nå bidra til å bygge opp igjen en amerikansk produksjonsbase gjennom en sterk satsing på grønn industri og investeringer i infrastruktur», skriver klimaministeren.

Barth Eide er også svært glad for at tiden da staten kun var inne i offentlige tjenester, nå ser ut til å være forbi.

«Den såkalte Washington consensus, om at staten bør begrense seg til å levere offentlige tjenester, er død og begravet. Staten er tungt tilbake i alle moderne industriland, med ulike varianter av aktiv, retningsgivende industripolitikk som man må tilbake til de tidlige etterkrigsårene for å finne maken til», skriver han.

Barth Eide viser til hvor viktig det er at staten nå har tatt kontroll i EU og USA, for å bekjempe det han oppfatter som en klimakrise.

«Klimakrisen krever en forsert, grønn omstilling av hele økonomien. I en perfekt verden kunne dette kanskje skjedd gjennom en kombinasjon av global karbonpris og samfinansierte omstillingstiltak som alle kunne nyte godt av, men den verden finnes jo ikke. Derfor ser vi nå konkurrerende, grønne industristrategier med innslag av et subsidiekappløp, som det mellom USAs Inflation Reduction Act og EUs grønne giv», skriver Barth Eide.

Til slutt mener klimaministeren at det Norge og andre vestlige land måtte skape av «muligheter», må deles med alle andre i solidaritetens navn.

«Skal vår samfunnsmodell forbli en inspirasjonskilde, bør vi i Vest aktivt bidra til at de mulighetene den omstillingen vi nå står midt oppe i skaper, også kommer resten til gode.»

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.