FpU-leder Simen Velle mener det er bedre å sende de pengene til India.

– Alle de pengene vi bruker på klimatiltak i Norge er bortkastet. Vi er allerede det reneste landet i verden, sier han til Nettavisen.

Velle vil ta et oppgjør med norsk klimapolitikk, og kommer med forslag han mener vil kutte større utslipp enn vi gjør i dag.

– Det er som om meg og deg har hatt hjemmefest og soverommet til foreldrene våre er det eneste stedet vi ikke har brukt. Og så starter vi ryddingen på det soverommet, sier han.

Da Jonas Gahr Støre ble statsminister, lanserte han et nytt og større klimamål: Norge skal kutte 55 prosent (opp fra 50 prosent), sammenlignet med 1990. Og alt skal tas innenlands, altså skal vi ikke kjøpe noen kvoter i andre land.

– Jeg går ikke med på å melke skattebetalerne for mange milliarder i året for å ende opp et sted der man ikke får noe ut av det, sier Velle.

Klimalockdown 2030:Hva skjer når klimamålene glipper?

Hvis norske politikere mener alvor med å ville løse klimakrisen, bør det gjøres i en global sammenheng, ifølge Velle, som bruker India som eksempel:

– Havvind og elektrifisering av sokkelen skal koste opp mot 80 milliarder, og det før budsjettene sprekker. Hva med å flytte de pengene til å imøtegå indiske myndigheter på det de etterspør, som er flytende havvind. Det har vi kompetanse på. Inderne står med penger, areal og et skrikende behov for fornybar kraft. Hvorfor investerer vi ikke der i stedet? spør FpU-lederen, og legger til:

– Det skremmer meg at norske politikere ser på Norge som om det har sin egen atmosfære. At så lenge Norge når sine klimamål, så er alt løst.

 

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.