En påseilet 26 år gammel amerikansk pilot satt i 1956 på en bar i New York og fortalte skrøner. 

Inngikk veddemål

Alkohol har som kjent den egenskap at den kan gjøre et lam til løve – for ikke å si spurv til ørn. Mannen var antagelig litt av en ørn allerede før han gikk på bar, men sånt skinner jo ikke nødvendigvis ut av deg eller glasset der du sitter i bardisken – og det bestemte mannen seg for å gjøre noe med. Han veddet med andre bargjester på at han kunne komme seg fra New Jersey til baren i New York på 15 minutter. 

Han forlot baren. To timer senere landet han et stjålet fly på gaten og taxet opp foran baren i det sentrale New York.

Med det hadde Thomas Fitzpatrick en god historie å imponere med på nye barrunder i nye, sene nattetimer, men et par år senere traff han på noen bargjester som fant historien for fantasifull til at de ville tro ham. Fitzpatrick var for stolt til ikke å bli trodd – så han gjentok stuntet.

Taxet nonchalant opp foran baren

Det første stuntet fant sted i september 1956. Efter å ha drukket tett inngikk Fitzpatrick et beruset veddemål om at han kunne reise fra New Jersey til New York City på 15 minutter.

Klokken 03.00 om natten stjal han et enmotors fly på Teterboro Airport i New Jersey. Han kortsluttet startmotoren med en løs ledning og fløy uten lys og radio til St. Nicholas Avenue nær 191st Street hvor han landet flyet og taxet nonchalant opp foran baren der veddemålet ble inngått.

New York Times beskrev det som en «fin landing» og en «bragd innen luftfarten». For sin ulovlige flytur fikk han en bot på hundre dollar efter at flyets eier nektet å anmelde ham for tyveri.

«Late Night Flight»

I oktober 1958 like før klokken 01.00 stjal Fitzpatrick igjen et fly fra samme flyplass efter å ha truffet på en bargjest som fant hans historie for drøy og nektet å tro ham – og landet på Amsterdam Ave/187th Street. 

For sin annen «stjålne» flytur ble han dømt til seks måneders fengsel. På spørsmål om hvorfor han hadde gjentatt bedriften annen gang sa Fitzpatrick ifølge politiet, «at han hadde foretatt flyvningen efter at en bargjest nektet å tro at han hadde utført den første».

Fitzpatrick tjenestegjorde som marinesoldat under Korea-krigen og ble dekorert med Purple Heart. Han var i 51 år gift med sin kone, Helen og fikk tre sønner. Han jobbet som steamfitter og døde i 2009, 79 år gammel.

Skål for gamle Thomas!

Fitzpatrick har fått en drink oppkalt efter seg. Den kalles «Late Night Flight». 

Skål for gamle Thomas, han fikk i sin tid en slags heltestatus for sine bragder. Idag ville han antagelig blitt terrorsiktet.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.