I okkuperte deler av Ukraina er de russisk-installerte lokale myndighetene midt i en massiv kampanje for å gjøre ukrainske barn til lojale russiske borgere. Skolene fylles opp av russisk propaganda.

Elevene blir fortalt at ukrainere som snakker russisk har blitt utsatt for undertrykkelse, og at dette var en av årsakene til at Russland invaderte, ifølge Wall Street Journal. På dette feltet er det stor uenighet, særlig når det gjelder Donetsk-Luhansk-regionen, hvor kampene har pågått siden 2014.

Pensum er endret og tilpasset russisk propaganda.

Health class was replaced by “Defense of the Motherland,” where he was taught the structure of the Russian army.

Ved starten av skoleåret var 37.000 elever innskrevet på skoler kontrollert av russerne, kun i Zaporizjzja-regionen. Dette har WSJ fra russiske medier, så det er uvisst om tallet er korrekt.

Men intervjuer med elever, foreldre og lærere i området bekrefter en dramatisk endring i hva elevene lærer på skolen.

Det ukrainske språket er i stor grad fjernet fra pensum, og erstattet med russisk språk og litteratur.

Ukrainian textbooks have been boxed up and replaced by Russian ones that portray mass protests that ousted a pro-Russia president in 2014 as a Western-sponsored coup.

WSJ har sett et utkast av pensum på en skole som klart og tydelig sier at målsetningen er å få de ukrainske skolebarna til å omfavne russisk identitet.

One school curriculum viewed by the Journal states that the goals of secondary education include “the formation of a Russian civic identity among the students.”

Reformene på skolene er en del av Kremls forsøk på å viske ut ukrainsk identitet, og konsolidere kontrollen i de okkuperte områdene.

Putin har i to tiår infisert skolene i Russland med statsideologi, nasjonalisme og militarisme. Alternative synspunkter har stort sett blitt utestengt.

Personlig har jeg absolutt ingen ting imot nasjonalisme, men en fri presse og retten til å ytre seg er nødvendig for å kunne beskrive nasjonen som er demokrati.

Nå skjer det samme i Ukraina. Russerne forsøker å lokke lærere til å delta ved å betale dem gode lønninger. Lærere som sier nei risikerer å bli fengslet.

Også foreldrene ble forsøkt lokket med penger for å sende barna sine på de russiske skolene.

Slik fortsetter det: Man markerer tapte russiske soldater i Afghanistan, man synger den russiske nasjonalsangen, ukrainsk litteratur og språk fjernes fra pensum og elevene lærer at Gud er på Russlands side.

En mor fortalte at hun ikke ville sende sønnen sin på en russisk skole, men det var først da skolen ba om passene deres at hun reagerte.

“My son would go to a Russian university,” Popova said. “He’d have to take a Russian passport. He could be drafted into the Russian army.”

Under skolefri i mars rømte Popova og sønnen Daniil via russisk jord, deretter til Latvia, videre gjennom Polen og så inn i Ukraina igjen.

Denne gangen i et område av Ukraina som ikke er okkupert.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.