Russiske styrker har et mobilt krematorium som fra utsiden ser ut som en vanlig trailer. Krematoriet, som har kapasitet til 8–10 lik per dag, følger troppene til Ukraina. Det mobile krematoriet ble først sett i 2013.

Den britiske forsvarsministeren, Ben Wallace, beskriver det mobile krematoriet som «skremmende». Han sier at han antar at dette er en måte for Kreml å skjule eventuelle russiske tap under invasjonen av Ukraina. Wallace la til at «vi forventer å se noen av det de har gjort tidligere». Han sikter til den forrige invasjonen av Ukraina, i 2014. Wallace sier at russerne tidligere har benyttet mobile krematorier til å følge troppene inn i kamp. «Hvis jeg var soldat og visste at mine generaler hadde så liten tro på meg at de fulgte meg rundt på slagmarken med et mobilt krematorium, eller hvis jeg var mor eller far til en sønn som kunne bli sendt til en krigssone og mine myndigheter mente at mobile krematorier kunne skjule tap, så ville jeg vært dypt, dypt bekymret».

“Previously they’ve deployed mobile crematoriums to follow troops around the battlefield, which in anyone’s book is chilling.

«If I was a soldier and knew that my generals had so little faith in me that they followed me around the battlefield with a mobile crematorium, or I was the mother or father of a son, potentially deployed into a combat zone, and my government thought that the way to cover up loss was mobile crematorium, I’d be deeply, deeply worried.

«It’s a very chilling side effect of how the Russians view their forces and for those of you who served, and being a soldier, knowing that trundling behind you is a way to evaporate you if you are killed in battle probably says everything you need to know about the Russian regime.»

I en video som er publisert av forsvarsministeriet står det at utstyret er laget for spesifikt å destruere biologisk avfall. Selskapet heter Tourmaline, og på deres nettside står det at de er The Russian Incinerator Company – «Det russiske forbrenningsovn-selskap». Den britiske avisen The Telegraph kontaktet selskapet uten å få svar.

Under invasjonen av Ukraina i 2014 ble det dannet flere protestgrupper av mødrene av savnede og døde russiske soldater. Menneskerettighetsgrupper og lokale aktivister rapporerte at russiske soldater ble begravet i umerkede graver for å skjule at de opererte inne i Ukraina. Ifølge Washington Post anklaget Komiteen for mødre av soldater Putin for å ha krenket internasjonale lover og sa at russiske militære ledere tvang soldatene til å krige illegalt i Ukraina, mens mødrene mottok sine døde sønner i kister, anonymt.

Tidligere leder for forsvarskomiteen i Representantenes hus, Mac Thornberry, uttalte til Bloomberg i 2015:

Russerne forsøker å skjule sine tap ved å bruke mobile krematorier […] De forsøker å skjule det ikke bare for resten av verden, men også for det russiske folk.

Ukrainske medier dekket også dette i 2015. Ifølge tidligere leder av det ukrainske sikkerhetsbyrået, Valentyn Nalyvaichenko, var det syv mobile krematorier som ankom de milits-kontrollerte områdene i Ukraina i januar 2015. Han sa: «Hvert av disse krematoriene kan brenne 8–10 lik per dag».

 

 

The Telegraph    Daily Mail    Daily Express

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.