Politiet arbeider på åstedet etter skytingen i Farsta, sør i Stockholm.  Foto: Anders Wiklund /TT News Agency via AP

Det trengs straks en krisekommisjon mot gjengkriminalitet, sier en svensk politifagforening. De ber regjeringen ta grep etter nok en helg med dødelig skyting.

Når man ikke trodde kriminaliteten i Sverige kunne bli stort verre, strømmer det bare på med enda flere stygge saker, med skyting og drap. Landet befinner seg i noe som nesten kan minne om krigstilstand.

Nå slåes det alarm i politiets egne organisasjoner. Man ser at landet er på vei mot en katastrofe, og man frykter ikke minst for egen sikkerhet på jobb. Derfor kreves at det helt nye og akutte tiltak, og det er spesielt gjengkriminaliteten man tenker på.

NTB-TT melder om saken mandag ettermiddag.

– Helgens hendelser var ytterligere et steg mot en vei som ingen vil ha, sier leder Katharina von Sydow i Fackliga Polisförbundet.

En 15 år gammel gutt ble drept og tre personer skadd i en skyteepisode i Farsta i Stockholm lørdag. To menn i 20-årene er pågrepet.

Dette er bare nok en sak i en nærmest endeløs rekke av grov vold og drap i Sverige de seneste par år, og 2023 har ikke vist noen tegn til at bedring er i sikte.

I stor grad handler det om kriminelle gjenger med utspring i ulike innvandrermiljøer, akkurat det siste poenget er for øvrig noe man ytterst motvillig snakker om i svensk offentlighet. Men alle kjenner naturligvis sammenhengen.

Von Sydow mener politiet gjør en god jobb og sier at mange pågripes og fengsles.

– Men det hjelper jo ikke. Tilstrømmingen av nye kriminelle må stanses, sier hun.

Foreningen vil at samtlige partier i riksdagen skal inngå i kommisjonen, og at arbeidet må involvere kommuner, regioner, næringsliv og sivilsamfunnet.

Men så lenge det ikke våges å snakke åpent om hvem det er som står bak denne kriminaliteten, vil mange mene at også en slik kommisjon raskt vil koke ned til tomme floskler og forslag om å servere pizza til de kriminelle.

Les også: 

Sverige: Politiet har ikke tid til å etterforske voldtekter eller innbrudd

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.