NTB

Paleontologer i Sør-Afrika sier de har funnet den eldste kjente gravplassen i verden.

Den inneholder levningene etter en fjern slektning av mennesket, som man tidligere antok ikke var i stand til å utføre komplekse handlinger.

Ifølge ekspertgruppen, som ledes av den anerkjente paleontologen Lee Berger, har de oppdaget skjelettrester av en Homo naledi, en treklatrende menneskeart som levde i steinalderen, hadde hjerne på størrelse med en appelsin, og som var 1,5 meter høy.

Restene ble funnet rundt 30 meter under bakken i et grottesystem nær Johannesburg. Området blir kalt for menneskehetens vugge og har fått status som verdensarv av FN-organisasjonen Unesco.

Studien er ennå ikke er fagfellevurdert, men en foreløpig versjon er nå publisert i tidsskriftet Elife.

Funnet utfordrer den nåværende oppfatningen av menneskelig utvikling. En vanlig antakelse er at det var utviklingen av en større hjerne som førte til at mennesket gjennomførte mer komplekse og meningsbærende handlinger, som det å begrave de døde.

Tidligere er det funnet gravlagte rester av Homo sapiens – det moderne mennesket – i Midtøsten og Afrika, De anslås å være minst 100.000 år gamle. De som nå er funnet i Sør-Afrika, antas å være minst 200.000 år gamle.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.