Et partnerskap av selskaper har kunngjort at de planlegger å lage luksuriøst motetilbehør av «skinn» fra en av verdens mest berømte dinosaurer, Tyrannosaurus rex. Men forskere mener at det ikke vil være ekte vare. Dette melder Live Science.
T. rex-skinnet skal produseres i et laboratorium og er ment å være et «miljøvennlig» og «grusomhetsfritt» alternativ til tradisjonelt skinn, ifølge en uttalelse fra VML, et av de tre selskapene som er involvert.
Partnerskapet, som også omfatter bioteknologiselskapene Lab-Grown Leather Ltd og The Organoid Company, planlegger å basere det nye materialet på fossilisert T. rex-kollagen. Kollagen er et vanlig protein som gir struktur til hud og annet vev. Deretter vil de lage materialet ved å konstruere celler med kunstig skapt DNA.
Dinosaureksperter uttaler imidlertid til Live Science at det å lage ekte T. rex-lær ville kreve DNA fra det utdødde rovdyret, og det finnes ikke noe. Videre har paleontologer bare funnet T. rex-kollagen i bein, ikke i hud, og hud er grunnlaget for lær.
Thomas Holtz Jr., som er paleontolog ved University of Maryland, sier at han syntes påstanden om T. rex-lær var «villedende» etter å ha lest kunngjøringen. «Det dette selskapet gjør, ser ut til å være fantasi», hevder Holtz i en e-post.
DNA begynner å forfalle så snart et dyr dør. Forskere har ikke funnet noe DNA fra dinosaurenes tid. Det eldste bevarte DNA-et som finnes – fra et gammelt økosystem på Grønland –, er omtrent 2 millioner år gammelt. Tyrannosaurus rex døde ut sammen med resten av dinosaurene, med unntak av fuglene, for ca. 65,5 millioner år siden.
Vi har ingen bevarte tyrannosaurid-DNA-sekvenser, så det finnes ingen T. rex-gener, påpeker Holtz. Forskerne har heller ikke gode hudprøver, fordi bløtvev som hud sjelden er bevart i fossiler. Det finnes en håndfull hudavtrykk, men det forteller oss ikke hvordan det indre vevet var.
Det kommende skinnet med T. rex-tema vil være basert på T. rex-kollagen, som det finnes en del av i fossilene. Tidligere trodde forskerne at alle organiske komponenter i et dyr ble ødelagt under fossiliseringen. De siste årene har de imidlertid identifisert kollagen i noen dinosaurbein. Kollagenet er bevart gjennom en kompleks kjemisk prosess, og ikke alt av dette overlever. Forskerne Live Science snakket med, som ikke er involvert i produksjonen av læret, var skeptiske til bruken av T. rex-kollagen til dette nye materialet.
Thomas Carr, førsteamanuensis i biologi ved Carthage College og direktør for Carthage Institute of Paleontology i Wisconsin, sa at forskernes forståelse av T. rex-kollagen er ufullstendig, fordi de fossile polypeptidene – kjedene av aminosyrer som utgjør kollagen – er svært fragmenterte.
«Det er egentlig ikke mye av en mal å jobbe ut fra som nøyaktig kan rekonstruere et kollagenmolekyl som er spesifikt for T. rex», forteller Carr. «For det andre er kollagener ganske generiske molekyler på tvers av alle dyr, så jeg ville bli veldig overrasket om det fantes en artsspesifikk sekvens som skilte T. rex – eller en hvilken som helst dinosaur – fra deres nærmeste nålevende slektninger».
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som e-bok her!