Over to millioner år gammelt DNA antyder at økosystemet nord på Grønland den gang hadde både mastodonter (utdødde elefantdyr), reinsdyr, gnagere, gjess og kaniner.

Forskere er sjokkerte over oppdagelsen om at Grønland for kun to millioner år siden, den gang menneskets forløper Homo Erectus opererte, kan ha vært et frodig paradis, skriver VG.

– Ingen kunne ha gjettet seg til at det var et slikt økosystem i nordlige Grønland på denne tiden, sier paleontolog ved Universitetet i København, Eske Willerslev, til Nature.

– Aldri kunne noen ha forventet at det var mastodonter der oppe, sier paleontolog ved Sveriges naturhistoriske museum, Love Dalén.

Når lanserer klima­industrien det nye tippepunktet 2040?

Den største overraskelsen for forskerne er at reinsdyr kan ha vært på Grønland.

– Ifølge paleontologer ville ikke reinsdyr ha overlevd. De skulle heller ikke ha eksistert på den tiden, sier Willerslev til Nature.

– Man skulle tro at slike gigantiske dyr ville være lette å finne fossiler av, sier Ludovic Orlando, som er DNA-spesialist ved Senter for antropobiologi og genetikk i Toulouse i Frankrike.

– Slike funn viser potensialet til gammelt sedimentært DNA til å gi oss overraskende innsikt om tidligere økosystemer, legger han til.

To millioner år er kun som et lite minutt å anse i tiden jorden har eksistert, og det mer enn antyder at planeten for kun kort tid siden kan ha vært langt varmere enn hva den er i dag.

– Grønland var langt varmere den gangen, men forskere forventet ikke at DNA-sekvensene skulle avsløre løvtrær, gran, og barlindtrær, skriver Nature.

Willerslev tror dette funnet kan si noe om hvordan fremtidens økosystemer også vil reagere på klimaendringer.

– I disse organismene finnes det tydeligvis en evne til å tilpasse seg i sammensetning og rekkevidde som vi enda ikke forstår, og som vi heller ikke kan forutsi, sier han.
Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


 

Kjøp julegavene fra Document!

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.