Migranter venter på å gå i land på havnen i Catania på Sicilia 12. april 2023. Foto: Salvatore Cavalli / AP / NTB.

EU-kommisjonen planlegger en obligatorisk «solidaritets­mekanisme» der migranter som kommer til unionens ytter­grense, fordeles mellom medlems­landene. Land som ikke samarbeider, skal pålegges å betale 22.000 euro for hver migrant de avviser.

Beløpet er ikke offisielt, men er blitt nevnt under kommisjonens forarbeid til EUs innenriks­minister­møte i Luxembourg den 8. juni, der EUs presidentskap tar sikte på at unionens medlemsland skal komme til enighet om en ny migrasjons- og asylpakt, melder La Stampa.

De enkelte medlemsstatenes migrasjonspolitikk vil dermed bli prisgitt EU-kommisjonens beslutninger, hvis den får det som den vil:

Med den nye migrasjons- og asylpakten må medlemslandene være disponible til å ta imot migranter som kommer til EUs yttergrenser, dersom EU-kommisjonen erklærer en nødsituasjon.

Land som nekter, må enten sørge for repatriering av migranter som ikke har rett til asyl, eller betale kostnaden for at noen andre tar imot, en pris som altså er satt til 22.000 euro pr. migrant. Prisen skal etterstrebe en balanse, slik at den hverken oppleves som et fillebeløp eller en saftig bot, sier en anonym EU-kilde til La Stampa.

Polen og Tsjekkia har allerede signalisert motstand mot kommisjonens planer, men også blant Middelhavslandene finnes det skepsis, opplyser den italienske avisen.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.