Det jordanske Råd for kristne kirkesamfunn har denne måneden enstemmig godkjent et lovutkast som gir kristne kvinner og menn like arverettigheter, skriver Coptic Solidarity.

En lov for kristne og en annen for muslimer

Lovutkastet vil bli sendt til regjeringen for godkjennelse og akkreditering, men artikkel 1086 i Jordans sivillovgivning må endres før det skjer slik at den skiller mellom kristne og muslimer, ellers kan ikke lovforslaget om lik arverett mellom kvinnelige og mannlige kristne implementeres, ifølge advokat Yacoub Far: 

– Utpekning av arvinger, fastsettelse av deres andeler i boet og overdragelse av boet er underlagt bestemmelsene i den muslimske sharia.

Denne loven dekker ifølge Far, også kristne: 

– Det er derfor vi må ha en endring slik at kristne kirkesamfunn får frihet til å anvende egne lover.

Lovutkastet inneholder en klausul som gir kristne rett til å blokkere mannlige slektningers arverett dersom de ikke har sønner.

Beskyttelse mot fjerne mannlige slektninger

Kristne familier som ikke har sønner har måttet gjennomgå mange «beskyttende» prosedyrer – for eksempel å overdra eiendom til sine døtre for å sikre at ikke fjerne mannlige slektninger stikker av med arven efter deres død.

– Når lovutkastet er godkjent av regjeringen, vil det gå igjennom juridiske prosedyrer før det sendes til parlamentet for debatt, godkjennelse og til slutt et kongelig dekret.

Ifølge en rapport fra 2022 utgjør kristne 2,1 prosent av Jordans befolkning.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.