I lang tid i 2010 måtte Supote Leangbamrong holde ut en stank ved Wat Phai Ngern-tempelet i Bangkok der han bygde pagoder.

Lukten kom fra tempelets likhus, bare noen meter unna hvileområdet hans, hver gang døren sto åpen.

En dag bestemte han seg for å ta en nærmere titt.

– Jeg så noe renne ut i likhuset. Jeg gikk bort for å sjekke, og da så jeg mange plastposer fulle av oppsvulmede og råtne levninger. Noen av posene hadde sprukket, noe som resulterte i den ekle lukten, sa 68-åringen til AFP.

Han skjønte umiddelbart at plastposene inneholdt døde fostre.

Senere så han en av arbeiderne legge flere slike poser i beholderne som ble brukt til å oppbevare likene før kremering.

– Jeg sa ikke noe fordi jeg var redd for at tempelarbeideren ville miste jobben, og at det ville bli en straffesak, sa Leangbamrong.

Supote, som har jobbet ved tempelet i over tre tiår, ønsket heller ikke å sverte dets navn.

Men på samme måte som levningene hadde rent ut av likbeholderne, kunne ikke den grusomme hemmeligheten holdes skjult.

Jane Fonda foreslår mord på abort­motstandere

En dag i november 2010 vandret en løshund inn på tempelets markedsplass med en plastpose i munnen. Den stinkende lukten fanget oppmerksomheten til noen tilbedere som oppdaget posens grusomme innhold og ringte politiet.

Etterforskningen avslørte sjokkerende detaljer om «fosterlikhuset» og den underjordiske abortindustrien i Thailand, der slike inngrep var ulovlige, med få unntak, for eksempel ved voldtekt.

Oppdagelsen markerte et vendepunkt for det thailandske samfunnet, der myndighetene ikke lenger kunne ignorere det faktum at kvinner tyr til ulovlige og utrygge aborter som følge av de strenge lovene.

Betydelige lovendringer har blitt gjort de siste årene, og flere kvinner kan nå søke om abort på lovlig vis.

Myndighetene fant 2 002 fostre i ulike stadier av forråtnelse på likhuset.

Levningene ble antatt å ha hopet seg opp i omtrent ett år, etter at ovnen som ble brukt til kremering, brøt sammen.

De fleste fostrene hadde blitt samlet inn fra ulovlige abortklinikker over hele Bangkok.

En kvinne ved navn Lanchakorn Janthamanas, angivelig en tidligere hjelpepleier, hadde samlet inn levningene og tjent rundt 500 baht for hvert foster.

Deretter betalte hun to begravelsesagenter, Suthep Chabangbon og Suchart Poomee, for å kremere likene. Hun skal også ha drevet sin egen illegale abortklinikk.

Trioen ble fengslet, og fikk fra tre til 20 år. Noen av straffene deres ble senere redusert.

Noen av de over 2000 posene med aborterte foster som ble funnet i tempelområdet. Foto: AFP

Politikeren Ongart Klampaiboon, som var minister ved statsministerens kontor i 2010, var på stedet for å håndtere saken.

– Jeg hadde aldri sett noe lignende før. Tidligere hørte vi om ett slikt lik som ble funnet etter en ulovlig abort. Men over 2000 lik var bare sjokkerende.

I kjølvannet av oppdagelsen ble det slått hardt ned på ulovlige abortklinikker over hele Bangkok.

I 2010 var abort stort sett ulovlig i Thailand, bortsett fra i tilfeller der svangerskapet involverte voldtekt og incest, og der det ville sette kvinnens helse i fare. Og selv om disse vilkårene var oppfylt, var det vanskelig å finne en autorisert lege som kunne utføre inngrepet.

Men i 2020 avgjorde en domstol at lovene som kriminaliserte abort var i strid med like rettigheter for kvinner. Og i 2021 ble restriksjonene mot abort lempet på, noe som banet vei for omfattende endringer som nå gjør det mulig for kvinner å ta abort inntil 20 uker ut i svangerskapet, med godkjenning fra en lege.

Inngrepet dekkes også av den nasjonale helseforsikringen. Kvinner som er opptil 12 uker ut i svangerskapet, tar vanligvis piller for å avslutte svangerskapet i stedet for å ta abort på klinikk.

Abort er fortsatt et stigmatisert og splittende tema i det buddhistiske majoritetssamfunnet, og til og med i det medisinske miljøet, sier Supeecha Baotip (55), en aktivist fra abortforkjempergruppen Tamtang, som hjelper kvinner som ønsker abort.

Konservativ buddhisme anser det som en synd ikke bare for den gravide kvinnen, men også for legen. Og frykten for karma, eller gjengjeldelse, for aborthandlingen har ført til at noen leger nekter å utføre inngrepet.

Det finnes litt over 100 medisinske fasiliteter som tilbyr lovlige aborttjenester, spredt over omtrent halvparten av Thailands 77 provinser. Rundt 300 000 aborter utføres hvert år, hvorav bare 15 000 ved autoriserte klinikker, ifølge lokale medier.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.


Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.