Foto: Gorm Kallestad / NTB

Det ble registrert 17.600 personer nye alderspensjonister i første kvartal, opp på 8,4 prosent fra året før. Staten får stadig flere munner å mette, samtidig som oljeinntektene skal strupes.

Det har lenge vært snakk om en økende eldrebølge i Norge. Nå ser den ut til å komme for fullt.

NTB melder om saken.

– Det blir stadig flere eldre i Norge. I 2035 venter vi at aldersgruppen 67 år og eldre har vokst med 32 prosent, som utgjør om lag 285.000 flere personer, sier avdelingsdirektør i Nav, Ole Christian Lien, i en pressemelding.

Første kvartal i 2022 ble det registrert 16.200 nye alderspensjonister, mens i år var det tilsvarende tallet 17.600. Det er det største antallet nye mottakere siden andre kvartal 2015, med en økning på betydelige 8,4 prosent.

Men dette er bare begynnelsen, sier NAV. Lien venter nå enda større økning fremover, når befolkningen over 75 år vil øke med 45 prosent fram mot 2035.

Stadig tyngre bør å bære for staten

Flere eldre betyr flere som skal få finansiert sitt livsopphold av det offentlige. Ved utgangen av mars var det 1.022 500 personer som mottok alderspensjon, nær en femtedel av den samlede befolkningen..

– Vi rundet 1 million alderspensjonister i november 2021, og vi forventer at vi passerer 1,1 millioner i 2026 og 1,2 millioner i 2029, sier Lien.

Det som i hovedsak gjør Norge i stand til å opprettholde de økonomiske ytelsene både til alderspensjonister og andre trygdede, er de høye oljeinntektene.

Men selv om kravet om slike ytelser bare øker, går store store deler av landets politikere inn for å begrense, eller til og med stenge, denne helt avgjørende inntektskilden.

I stedet for å arbeide for å øke disse inntektene, pådrar man seg heller landet nye økonomiske belastninger i form av såkalte grønne, svært ulønnsomme energikilder. Samtidig økes år for år utgiftsposter som innvandring, integrering og ikke minst bistand til andre land ute i verden.

Det er på den bakgrunn en del hevder at landets økonomiske politikk er hendene på mennesker som mangler helt elementær forståelse av realitetene.  Se saken under.

Les også: 

Jan Petter Sissener med brutal kritikk av venstresiden i norsk politikk: – Vil rasere velferdsstaten

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.