Russisk militær etterretning (GRU) har ved flere anledninger de siste par årene forsøkt å kjøpe avansert teknisk utstyr, herunder undervannsutstyr, fra norske bedrifter.

Dette hevder PST, skriver E24. Ifølge politioverbetjent Dag Røhjell, som er rådgiver ved Kontraetterretningsseksjonen i PST, skal det dreie seg om minst tre tilfeller, utført av personer som har operert i Norge under diplomatisk dekke, men som PST sier var tilknyttet GRU.

Disse skal ha hatt en adferd som «ikke stemmer overens med opptreden til en vanlig diplomat». PST spesifiserer ikke nærmere hva dette innebærer.

– En del av aktiviteten som vi har fulgt med på fra russiske etterretningsoffiserer i Norge – når det gjelder anskaffelsesforsøk, forsøk på å kjøpe teknologi og produkter – er en del av grunnlaget som vi har jobbet med for de 15, uten at det nødvendigvis knytter seg til disse enkeltpersonene, sier Røhjell.

Blant utstyret som ble forsøkt kjøpt var blant annet miniubåter. Russeren som PST anser som tilknyttet GRU skal ha sagt til et norsk selskap at han ønsket å kjøpe to ROV-er, som skulle være en gave til en venn.

Oppkjøpene startet med normale ting som også er tilgjengelig i Russland, men utviklet seg etterhvert til å inkludere produkter som kunne tenkes å ha en militær anvendelse.

PST fryktet at det russiske forsvaret var endelig sluttbruker.

Også undevannsteknologi som måleutstyr til bruk under vann skal ha blitt etterspurt. Dette kan brukes militært, og er derfor klassifisert som strategiske produkter.

Slik teknologi skal ifølge PST være høyt prioritert av Russland.

Den russiske ambassaden kommenterer ikke påstandene direkte, men viser til en tidligere uttalelse fra Maria Zakharova fra det russiske Utenriksdepartementet, i forbindelse med serien «Skyggekrigerne» som ble vist på NRK, SVT, YLE og DR.

– Av mangel på overbevisende argumenter mistenkeliggjør de (mediene red.anm.) all aktivitet knyttet til Russland og virket til russiske diplomater. En ny bølge spionmani i de nordiske landene og deres demonisering av Russland, fører til uopprettelig skade på forholdet til landet vårt.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere»!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.