Per Niklas Hafsmoe, PST. Foto: Terje Pedersen / NTB

Over ett år etter pågripelsen av en antatt russisk spion ved Universitetet i Tromsø, går etterforskningen mot slutten. PST sier mistanken mot mannen er styrket.

Det var 24. oktober i fjor at politiet gikk til pågripelse av en mann i spionsaken.

Han arbeidet som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø før han ble pågrepet og siktet for spionasje av PST. Han er siktet for å ha bedrevet etterretningsvirksomhet mot Norge.

NTB melder om saken.

Den pågrepne sier selv at han heter José Assis Giammaria og er brasilianer. Men norsk politi mener han er russisk borger og heter Mikhail Valerijevitsj Mikusjin.

Han knyttes til den militære russiske etterretningstjenesten GRU.

– Vi regner med å være ferdig med den viktigste delen av etterforskningen i løpet av et par måneder, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST til Khrono.

Hafsmoe sier videre:

– Etterforskningen har styrket mistanken mot ham og vår overbevisning om at han er en spion. Etterforskningen har knyttet ham til en russisk identitet og vist at siktede har bygd opp en falsk identitet, sier Hafsmoe til Khrono.

Den siktede mannen har vært fengslet siden han ble pågrepet i fjor. Advokat Marijana Lozic, som er forsvarer for den siktede, har tidligere sagt at han nekter straffskyld.

Mye tyder dermed på at det kan bli reist tiltale i saken på nyåret. En slik sak bidrar ikke til å bedre den allerede  anstrengte relasjonen mellom Norge og Russland.

Opprullingen av denne affæren er omtalt som et hardt slag for russisk etterretning i Norge, se også sak under.

Les også: 

Ekspert om spionsaken: Hardt slag for russisk etterretning

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.