NTB

PST ønsker å snakke med vitner i flere land under etterforskningen av den spionsiktede gjesteforskeren som ble pågrepet i fjor.

– Vi har sendt rettsanmodninger til forskjellige land, men jeg ønsker ikke å gå inn på hvilke det gjelder nå, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagbladet.

De ønsker blant annet avhør av «flere vitner» i disse landene.

Slike rettsanmodninger tar ofte tid å få behandlet, og Hafsmoe sier at PST ikke har fått svar på anmodningene de har sendt per nå.

– Vi kommer til å sende anmodninger til flere land, legger Hafsmoe til.

Det var 24. oktober i fjor at politiet gikk til pågripelse av en mann i spionsaken. Mannen sier selv at han heter José Assis Giammaria og er brasilianer, men norsk politi mener han er en russisk borger med navn Mikhail Valerijevitsj Mikusjin. Han knyttes til den militære russiske etterretningstjenesten GRU.

Han arbeidet som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø før han ble pågrepet og siktet for spionasje av PST.

Han har sittet i varetekt siden 28. oktober, og fengslingen ble sist forlenget 6. juli med seks uker. Onsdag klokken 10 er det nytt fengslingsmøte i Oslo tingrett.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.