Polen utviser 45 russiske diplomater og ektefeller som ifølge sikkerhetstjenesten (ABW) har drevet spionasje.

– Den interne sikkerhetstjenesten har satt opp en liste med 45 personer som jobber i Polen under dekke av diplomatiske aktiviteter, opplyste ABWs talsmann Stanislaw Zaryn onsdag morgen.

Ifølge ham har de russiske spionene operert mot polske mål, men det er ikke kjent hvilke mål det har vært snakk om, eller hvordan spionasjen har skjedd.

Ifølge den polske nettavisen Onet.pl består listen av navn på diplomater som er tilknyttet Russlands ambassade i Warszawa, samt ektefellene deres.

– De skulle samle inn sensitiv informasjon og rekruttere polske statsborgere til å samarbeide til fordel for Russland, skriver avisen.

Inn på teppet
De russiske diplomatene skal ha vært tilknyttet flere russiske etterretningsorganisasjoner, trolig både KGBs etterfølger SVR og den militære etterretningsorganisasjonen GRU.

Listen med navn er ifølge Zaryn overlatt til det polske utenriksdepartementet, som ifølge Onet.pl kalte den russiske ambassadøren Sergej Andrejev inn på teppet klokken 11 onsdag.

Én time senere bekreftet Polens innenriksminister Mariusz Kaminski beslutningen om «å utvise 45 russiske spioner som lot som om de var diplomater».

– Vi oppløser de russiske spesialtjenestes nettverk i landet vår, tvitret han.

Pågrep arkiv-ansatt
ABW har også pågrepet en polsk statsborger som mistenkes for å ha spionert på vegne av russisk etterretning, opplyser Zaryn på Twitter. Den pågrepne jobbet i et offentlig arkiv i Warszawa.

– Aktiviteten til den mistenkte utgjorde en trussel både mot Polens indre og ytre sikkerhet, ifølge Zaryn.

Over 2,1 millioner ukrainere har flyktet til Polen siden Russland invaderte Ukraina 24. februar.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.