Etter at den republikanske guvernøren i Montana Greg Gianforte fredag undertegnet en lov som forbyr kjønnsbekreftende behandling til mindreårige transpersoner, seiler transkvinnen Zooey Zephyr, som er valgt inn som representant for Demokratene, opp som den amerikanske transbevegelsens nye helt(-inne).

Zephyr ble tidligere denne uken bortvist fra delstatsforsamlingen, etter å ha anklaget sine kolleger for «å ha blod på hendene», dersom de vedtok Senate Bill 99. Loven vil tre i kraft fra 1. oktober, og med det blir Montana en av minst 15 amerikanske delstater med lover som forbyr et slikt helsetilbud til mindreårige.

Bortvisningen av Zooey Zephyr gjelder frem til 10. mai. Republikanerne vil ikke gi henne tilbake taleretten før hun beklager uttalelsen, noe Zephyr har nektet å gjøre.

Demonstrasjoner

Umiddelbart etter at guvernør Greg Gianforte (R) signerte loven fredag, brøt det ut demonstrasjoner i administrasjonssenteret Missoula, som betegnes som en liberal enklave i den ellers så konservative fjellstaten, nordvest i USA.

Zooey Zephyr er i et forhold med Erin Reed, en annen kjent transaktivist. De betegner seg som et lesbisk par.

Vinnersak?

Anført av State Freedom Caucus er kampen mot transaktivismen blitt en viktig sak i USA, opp mot neste års valg. Det at Zooey Zephyr er blitt den ellers så konservative delstatens nest mest kjente Demokrat, kan også bety større oppslutning om konservative verdier, sier den republikanske delstatsrepresentanten, Bob Phalen:

Bob Phalen, medlem av Freedom Caucus og bonde i Øst-Montana, sa at bortvisningen av  Zephyr spilte en nøkkelrolle i behandlingen av loven som forbyr kjønnsbekreftende omsorg for mindreårige og begrenser spredning av pornografi. Gruppen inkluderer nå en femtedel av statens republikanere, og Phalen sa at han forventer at den vil vokse med tillegg av nye folkevalgte som heller mot Freedom Caucus’ prioriteringer. (UK Yahoo Sport)

Phalen, som andre i State Freedom Caucus, beskrev denne ukens forstyrrelser i delstatsforsamlingen som et opprør – «an insurrection» – altså samme språkbruk som ble brukt mot demonstrasjonene i Washington, 6. januar i 2021.

Twitter-krig

Hashtagen #trans trender lørdag på Twitter, med over 379.000 tweets, siste døgn. Her et par som viser temperaturen:

Hele lovteksten for Bill 99 (9 siders PDF)

Gianforte signs gender-affirming care ban for transgender minors 

States That Have Restricted Gender-Affirming Care for Trans Youth in 2023 (US News)

Les også:

Trans en spydspiss mot et tradisjonelt samfunn bygget på kristendommen

Transbevegelsen har blitt voldelig, men slipper å svare for det

Kjøp «Normløst» av Kjell Skartveit her!


Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.