Rødt har landsmøte i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB

Svært mange på Rødts landsmøte vender nok en gang tommelen ned for å åpne opp for havvind.

Rødt er i dag det eneste partiet på Stortinget som sier nei til alle former for vindkraft både på land og til havs. Dette temaet er igjen oppe på landsmøtet som pågår denne helgen.

Saken ble gjenstand for heftig debatt lørdag kveld. Et stort flertall av dem som var oppe på talerstolen, sa et høyt og tydelig nei til å snu i havvindspørsmålet.

NTB-Bibiana Piene melder om saken.

Søndag skal landsmøtet stemme over en uttalelse om kraftpolitikk som tar til orde for å åpne for havvind. Et flertall i Rødts uttalelseskomité har stilt seg bak uttalelsen. Men uenigheten blant delegatene på møtet er stor.

– Dolke velgerne i ryggen 

Mange delegater peker på at å si ja til havvind vil være et brudd på arbeidsprogrammet som ble vedtatt for to år siden.

– La oss ikke dolke velgerne våre i ryggen. La oss ikke snike inn et ja til havvind i en uttalelse som bryter med arbeidsprogrammet vårt, framholdt en av delegatene.

Leder av Rød Ungdom, Alberte Bekkhus, lovet før landsmøtet å kjempe med nebb og klør for å snu Rødts nei til havvind til et ja. Også i Rødt finnes det altså en fraksjon av unge som er fulle av såkalt grønn entusiasme.

Mange vil hevde at støtten til slike tiltak som havvind, generelt synker i takt med at folk modnes og får økt forståelse for økonomiske og teknologiske realiteter.

Men mye tyder uansett på at Rødts landsmøte for tredje gang vil si nei til ideen om å bruke milliarder og atter milliarder på å bygge havvind i Norge. Det er langt mellom dem som har påvist at slike prosjekter noensinne vil være i nærheten av å bli lønnsomme, se sak under. De ses tvert imot på som rene pengesluk.

Intern energikommisjon

Lørdag vedtok landsmøtet imidlertid å sette ned en ny, intern energikommisjon.

Den skal komme med forslag til en langsiktig energistrategi som skal ligge til grunn når et nytt arbeidsprogram skal vedtas om to år.

I en energiplan som ble lagt fram for snart to år siden, går Rødt blant annet inn for storstilt energisparing for å løse problemene rundt et fremtidig kraftunderskudd.

Document har ved flere anledninger omtalt fenomenet havvind, les også:    

Oljefondet med milliard­investering i tysk havvind: Kan bli gigantisk tapssluk

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.