Under et intervju med The Sunday Times i helgen sa skuespiller Morgan Freeman at begrepet «afrikansk-amerikansk» og feiringen av Black History Month er en fornærmelse.

Freeman sa det er to ting han kan si offentlig som han ikke liker og spør hvorfor de svartes historie skal nedprioriteres til bare en måned. Han forstår heller ikke hvorfor begrepet African American har blitt så fremtredende:

– Black History Month is an insult. You’re going to relegate my history to a month?

– Also ‘African-American’ is an insult. I don’t subscribe to that title, Freeman added.

Freeman sier at svarte har hatt forskjellige titler helt tilbake til n-ordet, og han vet ikke hvordan disse tingene får et slikt grep, men alle bruker African-American.

– Hva betyr det egentlig? spurte han.

Freeman hevdet også at folk snakker om «irsk-amerikanere» og «italienske-amerikanere», men ikke  «euro-amerikanere»:

– Og du sier Afrika som om det er et land når det er et kontinent, som Europa, la han  til.

– And you say Africa as if it’s a country when it’s a continent, like Europe, he added.

Freeman vakte nasjonal oppmerksomhet i 2005 da han på samme måte kritiserte Black History Month. Skuespilleren sa da at konseptet med en måned dedikert til svart historie var latterlig.

Freeman sa på CBS’ «60 Minutes» den gangen at han ikke vil ha Black History Month for Black History er amerikansk historie og skal ikke bare vare i en måned. Han la til at det ikke var noen «hvit historiemåned» og den eneste måten å bli kvitt rasisme på var å slutte å snakke om det:

– You’re going to relegate my history to a month? Freeman said on CBS’ «60 Minutes» at the time. – I don’t want a Black History Month. Black history is American history.

– Freeman added there was no «White history month» and the only way to get rid of racism was to stop talking about it.

Dave Rubin fra «The Rubin Report» deler et klipp av Morgan Freeman som snakker med Mike Wallace på 60 Minutes om hvorfor han synes Black History Month er latterlig. Han bringer også Wallace til taushet når han sier hva vi virkelig må gjøre for å bekjempe rasisme.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.