Politiet har rykket ut etter at en bolig er sprengt i Hässelby i Stockholm.  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sju personer ble skutt og drept i Sverige i første kvartal, mens tallet var atten i fjor. Samtidig har det vært langt flere sprengingsangrep.

Det kommer nå både gode og dårlige nyheter om kriminalitetsutviklingen i Sverige. Vesentlig færre er blitt skutt og drept i årets tre første måneder, men samtidig har antallet sprengningsangrep økt.

Få vil dermed hevde at situasjonen totalt sett er blitt noe særlig bedre. Faktisk kan de mange sprengingene forsterke inntrykket av at landet befinner seg i en krigsliknende situasjon.

NTB-TT skriver om saken.

– Vi hadde en ekstrem økning i skuddrap i fjor. Når det er en så kraftig økning ett år, er det ikke uvanlig at man ser en nedgang året etter, sier kriminolog og gjengvoldsforsker Manne Gerell til SVT.

Antall skyteepisoder totalt gikk ned fra 194 til 84 i første kvartal. Dette førte til sju drepte.

Antall sprenginger økte imidlertid nokså markant, fra 26 til 46. Dette går frem av statistikk fra Polismyndigheten.

Det var flest sprenginger i Stockholm og politiregion sør (der blant annet Malmö inngår). Sprengingene har i stor grad  vært rettet mot slektninger av personer i kriminelle nettverk, forteller Gerell.

Les også: 

Rettsmedisinere har det travelt etter voldsbølgen i Stockholm

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp gode bøker hos oss, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.