Kina og Brasil har inngått en avtale om å handle i sine egne valutaer og å droppe den amerikanske dollaren som mellomledd.

Det sa den brasilianske regjeringen onsdag.

Avtalen vil gjøre det mulig for Kina, den største rivalen til USAs økonomiske hegemoni, og Brasil, den største økonomien i Latin-Amerika, å gjennomføre sine massive handels- og finanstransaksjoner direkte, og bytte yuan mot real og omvendt i stedet for å gå gjennom dollaren.

– Forventningen er at dette vil redusere kostnadene … fremme enda større bilateral handel og legge til rette for investeringer, sa det brasilianske handels- og investeringsbyrået (ApexBrasil) i en uttalelse.

Kina er Brasils største handelspartner, med rekordhøye 150,5 milliarder dollar i bilateral handel i fjor, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Lula til Kina i slutten av måneden

Avtalen, som følger en foreløpig avtale i januar, ble kunngjort etter et forretningsforum på høyt nivå mellom Kina og Brasil i Beijing.

Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva skulle opprinnelig delta på forumet som en del av et høyt profilert Kina-besøk, men måtte utsette reisen på ubestemt tid søndag etter at han fikk lungebetennelse.

Industrial and Commercial Bank of China og Bank of Communications BBM vil utføre transaksjonene, sa tjenestemenn.

Kina har lignende valutaavtaler med Russland, Pakistan og flere andre land.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.