For den som har levd en stund, gir de ordene assosiasjoner til Leif Juster og hans briljante opptreden i 1954 med: Alt er «Mot Normalt» for Kverulanten. 

Den gangen var det normalt at gutter lekte med biler og ville bli brannmann eller politimann når han ble stor, mens jentene lekte med dukker og ville bli sykepleier eller prinsesse.

Det var derimot mot normalt at politimannen hadde bryster og brukte leppestift, samt at prinsessen hadde skjegg og hår på brystet.

Men det er normalt i dag.

I 1954 var det normalt å kle seg ut som cowboy og indianer når man lekte, og barna danset rundt en påle mens de lagde indianske krigsrop og en stakkars cowboy sto bundet fast.

I 2023 er det normalt at gutter kler seg ut som jenter og at jenter kler seg ut som soldater. Dét var mot normalt i 1954.

12. januar 1954 fikk man oppleve første sending av fjernsynsbilder fra Tryvann. Det var mot normalt den gangen. I dag er det mot normalt å ikke ha fargefjernsyn eller iPad og ikke minst mobiltelefon, som definitivt var mot normalt i 1954.

I 1954 var det normalt at folk gikk i kirken på søndag, og at presten kom på hjemmebesøk. Det er mot normalt i dag. Nå er det normalt å høre bønnerop fra en moske, og daglig lese om muslimer som klager over rasismen i Norge.

Det var mot normalt i 1954.

Doc-TV: Normaliteten angripes fra alle retninger

I 1954 var det normalt at betegnelsen på mennesker med svart eller brun hud som opprinnelig stammer fra Afrika sør for Sahara, var neger. I dag er det mot normalt, og Pippi Langstrømpe har ikke lenger en negerkonge som pappa, men en sydhavskonge.

I 2023 er det normalt at folk blir krenket av alt mulig. Bøker blir skrevet om av sensitivitetslesere, statuer blir revet, og vi må passe oss for hva vi sier. I 1954 var det mot normalt. Da var det normalt å sette opp statuer og skrive bøker.

I 1954 gikk menn i herreklær og damer i kvinneklær. Det er mot normalt i dag. Nå er det normalt å se menn gå i kjole og høyhælte sko.

Det var også mot normalt å se en mann som ville bli kvinne i 1954. Det er helt normalt i dag. Det er faktisk helt normalt at det sågar finnes mer enn to kjønn, noe som definitivt var mot normalt i 1954.

I dag er det mot normalt å se en nordmann kjøre taxi eller ha grønnsaksbutikk på Grønland i Oslo. Det var helt normalt i 1954, og det var mot normalt å se kebabsjapper i stedet for pølseboder, som er normalt i dag.

I 1954 var det stor stas å spise kjøtt og melkeprodukter. I dag er det mot normalt. Nå er det normalt å spise insekter og gress, noe som var mot normalt i 1954.

I 1954 var det normalt å kose seg når solen endelig tittet frem og man fikk noen varme sommerdager. I dag er det mot normalt. Nå er det normalt at varme dager kommer av global oppvarming, noe som var mot normalt i 1954.

I 1954 var det normalt å kjøre bil som gikk på bensin. Det er mot normalt i dag. Nå er det elektriske biler som gjelder, noe som var mot normalt i 1954.

I 2023 er det normalt å treffe andre mennesker og samtale med dem via sosiale medier. Det var mot normalt i 1954. Da var det normalt å gå på besøk til hverandre, og gjerne bli invitert på en kopp kaffe, eller sågar en middag, i forbindelse med samtalen. Det er mot normalt i dag.

Veldig mye har skjedd siden 1954. Mot normalt mye, faktisk. Så mye at det som er normalt i dag, var mot normalt i 1954, og motsatt.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.