I disse dager tikker skattemeldingene inn for de aller fleste nordmenn, også de 50 som nylig har flyttet til Sveits. 

Skatteetatens Odd Woxholt, som er direktør for innsatsdivisjonen, jobber med å sikre riktig skatt for det Skatteetaten kaller «prioriterte risikoområder».

– Det er fullt lovlig å flytte ut av landet. Det er også fullt lovlig å ta med seg formuene sine og eiendeler. Det er fullt lovlig å gjøre generasjonsskifter, men det er klart at det er en lang rekke formalkrav som du må oppfylle for at skal gjøres riktig, sier Woxholt til Dagens Næringsliv.

Flere skatteeksperter sår tvil om overføringer av penger som er blitt gjort før flytting, faktisk er reelle.

– Hvis de tilbakeholder informasjon, er ikke det lov. De skal gi dokumentasjon som viser det reelle forholdet. Hvis det finnes annen type dokumentasjon som viser noe annet enn det de legger frem overfor oss, så har de ikke overholdt dokumentasjonsplikten, sier Woxholt.

Norge og nordmenn må da for pokker prioriteres høyere!

Han legger til at Skatteetaten følger nøye med på flytting av formuer ut av landet.

– Dersom Skatteetaten oppdager tilfeller der transaksjoner eller disposisjoner er blitt gjennomført uten noe reelt innhold, bortsett fra å spare skatt, kan etaten utføre en skattemessig gjennomskjæring. Skatteetaten har mange hjemler til å gjennomføre kontroller, forteller Woxholt, og legger til:

– Hvis vi først har plukket ut noen i en kontrollsak, så bruker vi alle tilgjengelige kilder og det kan være bankopplysninger, hvor du har brukt bankkortet ditt og reisehistorikk.

Woxholt vil at folk skal sende inn tips til Skatteetaten hvis de mistenker at noe ulovlig har forekommet, og tipsene kommer gjerne fra vedkommendes egen omgangskrets.

– Det kan være naboen, det kan være bekjente, det kan være forsmådde ektefeller. Det kan være forretningsforbindelser, kunder eller rådgivere som tenker at «dette ikke er riktig», avslutter direktøren for innsatsdivisjonen i Skatteetaten.


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.